Artykuły do tagu: Żywność

PepsiCo i PCK przeciwdziała kryzysowi bezpieczeństwa żywnościowego
• PepsiCo, Fundacja PepsiCo i Polski Czerwony Krzyż zajmą się problemem braku bezpieczeństwa żywnościowego w społecznościach najbardziej dotkniętych pandemią Covid-19.
 • Na program Fundacja PepsiCo przeznaczy 230 tys. dolarów amerykańskich co zapewni około 180 tys. posiłków potrzebującym – dzieciom, seniorom, osobom samotnym oraz rodzinom wielodzietnym.
 • Program jest częścią globalnego zobowiązania PepsiCo Food For Good, którego celem jest zwiększanie bezpieczeństwa żywnościowego w społecznościach, w których działa firma.
Ekspertka: Polacy w ciągu roku marnują niemal pięć milionów ton żywności
Polacy w ciągu roku marnują niemal pięć milionów ton żywności - wynika z pierwszych tego typu badań, przeprowadzonych w Polsce w ramach trzyletniego projektu PROM, który właśnie dobiega końca. Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych.
Jarmark żywności prosto od rolnika
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oddział w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza na Jarmark żywności prosto od rolnika.
Przełom w polskim recyklingu
Firmy Tetra Pak i Stora Enso poinformowały dziś o znaczącej inwestycji na polskim rynku. Zainwestują łącznie 29,1 miliona EUR w kompletne rozwiązanie, które potroi możliwości recyklingu kartonów po płynnej żywności w kraju z 25000 do 75000 ton.
Sanepid zaktualizował pytania i odpowiedzi dot. żywności i koronawirusa
Główny Inspektor Sanitarny zamieścił we wtorek na swojej stronie zaktualizowane pytania i odpowiedzi dotyczące żywności i koronawirusa. Wynika z nich m.in., że jest mało prawdopodobne, by przenosił się on przez żywność.
Ardanowski: susza może spowodować wzrost cen żywności
Rozległa susza w naszym kraju, którą sygnalizują meteorolodzy, może zmniejszyć produkcję żywności. W Polsce jej nie zabraknie, ale ceny mogą wrosnąć - powiedział PAP minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
24.03.2020 07:08
Bat na spekulantów
Są tacy, dla których stan epidemii stanowi okazję do zarobku. Zarobku na strachu przed podwyżkami cen.
Jesteśmy tym, co jemy. Uczniowie z Golesz Dużych trzymają formę
Pod hasłem „Wiem, co jem” 19 lutego w Szkole Podstawowej im. Stefana Żeromskiego w Goleszach Dużych zorganizowano Dzień Profilaktyki „Trzymaj formę”. O tym, czy naprawdę zdrowo się odżywiamy, uczniowie rozmawiali z Jakubem Wolskim – uczestnikiem VI edycji Hell’s Kitchen.
Rocznie marnujemy 2 mln ton jedzenia!
Rocznie marnujemy około 2 mln ton jedzenia, ta ilość zwiększa się szczególnie w czasie świątecznym - powiedział PAP prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski. Zachęcił do dzielenia się posiłkami i zaapelował, by wyprodukowana żywność została spożyta.
Caritas organizuje zbiórkę żywności
Kolejną zbiórkę żywności organizuje Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W ramach akcji w 105 sklepach sieci m.in. Biedronka, Lidl, Carrefour, Tesco, POLOmarket czy Kaufland, ale również w mniejszych sieciach handlowych, staną wolontariusze, którzy będą zbierać artykuły spożywcze z długim terminem przydatności. Zbiórka odbędzie się 6 i 7 grudnia.

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat