Artykuły do tagu: Jedzenie

Ekspert w Dniu Zdrowego Jedzenia: młodzi Polacy jedzą nieregularnie i za dużo produktów przetworzonych
Nieregularne posiłki i nadmiar produktów przemysłowo przetworzonych w diecie to największe błędy żywieniowe młodego pokolenia Polaków - ocenia dr Joanna Pieczyńska z Katedry i Zakładu Dietetyki i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Przystanek Kanapka i Przesiadkowo znikają z mapy Piotrkowa
Działający od blisko 5 lat znany punkt gastronomiczny - „Przystanek Kanapka” oraz, powstała już po ukończeniu budowy Powiatowego Centrum Przesiadkowego w czerwcu tego roku, restauracja „Przesiadkowo” z końcem października zostały zamknięte. Właściciel obu lokali nie zdradza co było powodem decyzji.
Zakażenia pokarmowe w sezonie letnim
W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Nadmiarem jedzenia możesz podzielić się z potrzebującymi
Zazwyczaj po świętach zostaje nam sporo jedzenia. Nie pozwólmy, aby się ono zmarnowało i trafiło do kosza. Przygotowane posiłki oraz produkty spożywcze możemy umieścić w lodówce społecznej, z której korzystają osoby potrzebujące.
Leśna Osada Edukacyjna w Kole zaprasza na ostatnie wydarzenie tego lata. "Las Kulinariów" to impreza, która będzie między innymi doskonałą okazją ku temu, by dowiedzieć się więcej o żywności pochodzenia leśnego, zjeść smaczny barszcz ukraiński, a nawet posłuchać muzyki na żywo.
Kulinarny
Piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Wolbórz spotkało się w jednym miejscu, by razem kultywować tradycje wspólnego gotowania. W tym roku tematem przewodnim "Wolborskiego Saganka" był "zielony stół".
Żółtko jajka bardziej wartościowe od białka
Żółtko jaja kurzego ma bardziej urozmaicony skład chemiczny niż białko, jest bardziej wartościową częścią jaja, jest także bardziej kaloryczne – wskazuje dr Agata Kiciak z zakładu technologii i oceny jakości żywności w katedrze dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Od dzisiaj Festiwal Smaku i Rękodzieła
Od piątku do niedzieli (17-19 marca) trwał będzie w Piotrkowie Trybunalskim Festiwal Smaku i Rękodzieła. Wszyscy, którzy zdecydują się na skorzystanie z oferty wystawców mogą spodziewać się ciekawych zajęć praktycznych, perełek rękodzielniczych, czy wybornych smaków.
Jakość jedzenia to podstawa!
Dzięki internetowi mamy na wyciągnięcie ręki praktycznie każdy produkt. Sklepy oferują nawet te z najodleglejszych zakątków świata. Jak odnaleźć te najwartościowsze?
Czy łosoś wędzony na gorąco jest zdrowy?
Łosoś wędzony na gorąco powstaje w temperaturze około 60°C, co nie ujmuje mu znacząco walorów zdrowotnych. Można śmiało wprowadzić go do diety i spożywać nawet dwa razy w tygodniu, jeśli nie cierpimy na nadciśnienie (zawiera sporo sodu). Czym charakteryzuje się łosoś wędzony na gorąco? Jak można go podawać?
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat