Kasza jaglana jest jednym z najstarszych zbóż uprawnych znanych na całym świecie. Jej nazwa wzięła się z języka prasłowiańskiego , w którym słowo „jagły” oznaczało proso. O jej zaletach pisano już w licznych publikacjach. To nasz polski superfood.
Jej sekret tkwi w bogactwie składników mineralnych. Jest jedną z nielicznych kasz o działaniu zasadotwórczym. Dodatkowo ma najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Zawiera również krzemionką, witaminę E oraz lecytynę.
Kasza jaglana ma właściwości przeciwwirusowe i wzmacniające odporność organizmu. Rozgrzewa i wysusza nadmiaru śluzu z organizmu. Warto ją jeść podczas przeziębienia czy kataru. Jako ciepłe śniadanie powinna na stałe zagościć w jadłospisie dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, które są narażone na różnorodne infekcje.
Doskonale sprawdzi się w chorobach układu i jest stosowana w diecie dla chorych na celiakię. Zawiera również lecytynę, która, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wspomaga koncentrację i procesy zapamiętywania oraz wspomaga proces przemiany materii. Można podawać ją też niemowlętom jako pierwszy produkt zbożowy.
Daje energię, właściwości detoksykacyjne. Wspomaga budowę i regenerację mięśni. Reguluje także poziom cholesterolu we krwi. Zapobiega miażdżycy.
Źle przyrządzona ma gorzki smak. Kasza jaglana wymaga kilku zabiegów przed ugotowaniem. Można ją uprażyć na patelni lub dobrze wypłukać. Ważny jest także sposób przechowywania, dlatego należy ją kupować od sprawdzonych dostawców.
Komentarze 0