TERAZ2°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Co zrobić z jedzeniem, które nam zostaje

BeSta
BeSta pon., 26 grudnia 2022 12:22
Przy okazji świąt i uroczystości rodzinnych przygotowujemy różne potrawy i smakołyki. Niestety trudno jest dokładnie zaplanować, jak dużo uda nam się z tego zjeść. Dlatego zwykle pod koniec uroczystych wydarzeń okazuje się, że w lodówce jest więcej jedzenia niż tego byśmy sobie życzyli
Zdjęcie

Najlepiej kupować tyle, ile uda nam się zjeść. Można też podzielić się z gośćmi, którym zapakujemy coś na wynos. Niektórzy z nas jutro będą  próbowali podzielić się smakołykami  z kolegami z pracy. Trzeba jednak pamiętać, że oni również przez trzy dni siedzieli przy suto zastawionym stole. Możemy też jedzenie zamrozić.

 

Bardzo niską temperaturę dobrze znoszą mięsa, wędliny, pasztety, zupy, bigos, kapusta z grochem, ugotowane grzyby, pierogi lub ciasto na pierogi i pizzę. W zamrażarce nie tracą wartości smakowych domowe ciasta np. serniki, szarlotki, makowce. Niektórzy mrożą  ciasta z kremem. Możemy również zamrozić kawałki owoców np. banana, melona itd., przecier z dyni, warzywa korzenne, białka z jajek.  

Nie należy mrozić olejów, ryżu, majonezu, makaronu, warzyw z zawartością dużej ilości wody, warzyw  liściastych, ugotowanych ziemniaków.

W ostateczności zanieśmy jeszcze dobre jedzenie do lodówki społecznej. Taki spacer dobrze nam zrobi.

Podsumowanie

    Komentarze 10

    reklama

    Dla Ciebie

    2°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio