Papier pergaminowy na co dzień wykorzystywany jest w branży spożywczej jako idealny papier do pakowania żywności oraz do pieczenia. Warto zaopatrzyć w niego zarówno swoją firmę z branży, jak i kuchenną szufladę w domu. Dzięki specjalnej strukturze papier pergamin nie przemaka – nie przepuszcza ani wilgoci, ani tłuszczy. Papier pergamin do pieczenia dba o jakość wypieku i jest bezpieczny – odporny na wysokie temperatury. Jak czego wykorzystywać papier pergaminowy i gdzie go tanio kupić? Podpowiadamy w artykule!
Przedstawiciele Agrouni, ze swoim liderem Michałem Kołodziejczakiem na czele, wyjechali na drogi, a organizowana przez nich demonstracja utrudnia kierowcom podróżowanie w całej Polsce. Rolnicy są m.in. w województwie łódzkim, a swój przejazd rozpoczęli w Czarnocinie.
• PepsiCo, Fundacja PepsiCo i Polski Czerwony Krzyż zajmą się problemem braku bezpieczeństwa żywnościowego w społecznościach najbardziej dotkniętych pandemią Covid-19.
• Na program Fundacja PepsiCo przeznaczy 230 tys. dolarów amerykańskich co zapewni około 180 tys. posiłków potrzebującym – dzieciom, seniorom, osobom samotnym oraz rodzinom wielodzietnym.
• Program jest częścią globalnego zobowiązania PepsiCo Food For Good, którego celem jest zwiększanie bezpieczeństwa żywnościowego w społecznościach, w których działa firma.
Polacy w ciągu roku marnują niemal pięć milionów ton żywności - wynika z pierwszych tego typu badań, przeprowadzonych w Polsce w ramach trzyletniego projektu PROM, który właśnie dobiega końca. Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych.
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oddział w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza na Jarmark żywności prosto od rolnika.
Firmy Tetra Pak i Stora Enso poinformowały dziś o znaczącej inwestycji na polskim rynku. Zainwestują łącznie 29,1 miliona EUR w kompletne rozwiązanie, które potroi możliwości recyklingu kartonów po płynnej żywności w kraju z 25000 do 75000 ton.
Główny Inspektor Sanitarny zamieścił we wtorek na swojej stronie zaktualizowane pytania i odpowiedzi dotyczące żywności i koronawirusa. Wynika z nich m.in., że jest mało prawdopodobne, by przenosił się on przez żywność.
Rozległa susza w naszym kraju, którą sygnalizują meteorolodzy, może zmniejszyć produkcję żywności. W Polsce jej nie zabraknie, ale ceny mogą wrosnąć - powiedział PAP minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
Są tacy, dla których stan epidemii stanowi okazję do zarobku. Zarobku na strachu przed podwyżkami cen.
Pod hasłem „Wiem, co jem” 19 lutego w Szkole Podstawowej im. Stefana Żeromskiego w Goleszach Dużych zorganizowano Dzień Profilaktyki „Trzymaj formę”. O tym, czy naprawdę zdrowo się odżywiamy, uczniowie rozmawiali z Jakubem Wolskim – uczestnikiem VI edycji Hell’s Kitchen.