Rocznie marnujemy około 2 mln ton jedzenia, ta ilość zwiększa się szczególnie w czasie świątecznym - powiedział PAP prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski. Zachęcił do dzielenia się posiłkami i zaapelował, by wyprodukowana żywność została spożyta.
Kolejną zbiórkę żywności organizuje Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W ramach akcji w 105 sklepach sieci m.in. Biedronka, Lidl, Carrefour, Tesco, POLOmarket czy Kaufland, ale również w mniejszych sieciach handlowych, staną wolontariusze, którzy będą zbierać artykuły spożywcze z długim terminem przydatności. Zbiórka odbędzie się 6 i 7 grudnia.
Zrobiłeś zbyt duże zakupy? Masz w domu produkty spożywcze, których nie zdążysz zjeść przed upływem terminu ważności? Możesz się ich pozbyć, wspomagając jednocześnie tych, którzy potrzebują pomocy. Przy ul. Słowackiego 149 stanęła w środę po południu społeczna lodówka.
Są jednym z symboli czasów słusznie minionych. Chociaż formalnie nimi nie płacono, dla wielu były cenniejsze od pieniędzy. Trzydzieści lat temu zniesiono ostatnie kartki. Na mięso.
12 ton żywności dla 800 rodzin - takie przedświąteczne wsparcie otrzymają mieszkańcy gminy Grabica w ramach unijnego programu pomocy żywnościowej dla najuboższych. W akcję zaangażowane są Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Grabicy i Szydłowskie Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom „Przyjazny Kąt".
Do naszej redakcji zgłosił się mieszkaniec Piotrkowa Trybunalskiego, który korzystał z tej formy pomocy. Jako osoba poruszająca się na wózku inwalidzkim mężczyzna ma problem, by dostać się do siedziby MOPR-u.
"Pamiętajmy o ogrodach" to XIII już Piotrkowskie Targi Ogrodnicze, które odbyły się na zamku w Bykach. Tradycyjnie pojawiło się na nich ponad 150 wystawców z całej Polski.
W ciągu dnia zaleca się spożywanie 4-5 posiłków o małej objętości. Posiłki powinniśmy spożywać regularnie, co 3-4h. W naszej diecie połowę produktów powinny stanowić warzywa i owoce, z czego aż ¾ powinno przypadać na warzywa. Kolejnym piętrem piramidy są produkty zbożowe jak pieczywo, ryż, kasze, makarony.
Są produkty, których spożywanie, wg naukowców, zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Oto niektóre z nich.
Chcesz zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale brak Ci czasu? Lubisz wiedzieć, co jesz i chcesz się racjonalnie odżywiać? Restauracja ze zdrową żywnością to idealne rozwiązanie dla Ciebie!
W Piotrkowie właśnie powstała pierwsza taka restauracja. W uroczystym otwarciu BonaFit uczestniczył Robert Burneika, czyli „Hardkorowy Koksu” - litewski kulturysta, który swoją popularność zyskał publikując swoje porady na YouTubie.