Kawa speciality, to wyjątkowy rodzaj kawy, która kusi i zachwyca miłośników czarnego napoju na całym świecie. W tym artykule zagłębimy się w fascynujący świat najlepszej kawy na świecie. Odkryjemy tajemnice najwyższej jakości ziaren kawy, ich unikalne cechy smakowe oraz wpływ, jaki wywierają na doznania kawowe.
Eksperci Nespresso rozumieją jak wymagająca bywa nasza codzienność i jak trudno znaleźć w niej choć krótką chwilę dla siebie. W kolekcji KAWA+ proponują wyjątkowe połączenie kawy z ekstraktem z żeń-szenia. To zestawienie nie tylko gwarantuje świetne doznania smakowe, ale ułatwia też codzienne funkcjonowanie.
Od piątku do niedzieli (17-19 marca) trwał będzie w Piotrkowie Trybunalskim Festiwal Smaku i Rękodzieła. Wszyscy, którzy zdecydują się na skorzystanie z oferty wystawców mogą spodziewać się ciekawych zajęć praktycznych, perełek rękodzielniczych, czy wybornych smaków.
1 października to Światowy Dzień Wegetarianizmu (a w Polsce także Światowy Dzień Wegan). W związku z tym przedstawiciele fundacji Viva! zachęcają do odwiedzenia tego dnia stoiska w Piotrkowie Trybunalskim i zapoznania się z tym, jakie korzyści niesie ze sobą stosowanie diety roślinnej.
Dziś Światowy Dzień Czekolady. Ten przysmak wyprodukowany z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi, ma sprzyjające zdrowiu właściwości – oceniła w komunikacie przesłanym w środę PAP dr Joanna Orzeł z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Czekolada jest bogata w antyoksydanty, które, jak zaznacza dr Orzeł, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym przez nie wywołanym.
Polska Sieć Handlowa Lewiatan rusza z nową strategią komunikacji. Ambasadorem marki zostanie popularny kucharz, youtuber i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak. Wybór Tomasza Jakubiaka na twarz marki nie był przypadkowy. Chef od lat zajmuje się promocją kuchni regionalnej, podobnie jak Lewiatan przekonując Polaków, że warto sięgać po lokalne produkty i smaki.
Rozpoczęło się kalendarzowe lato i wakacje. W ciągu tych 93 najbardziej słonecznych dni w roku, Polacy chętnie sięgają po mroźne przysmaki w różnych odsłonach i formatach. Wyjątkowe połączenia smakowe tegorocznej lodowej oferty nie tylko pobudzają zmysły, ale również przyciągają konsumentów, którzy poszukują nowości na sklepowych półkach. Innowacyjne i nietuzinkowe rozwiązania, w wartej 3,35 mld złotych kategorii lodowej [1], są zatem na wagę złota. O trendach w sezonie 2022 i lodowej ofercie opowiada firma Wedel.
Smak nie jest dziełem przypadku. Kwestie struktury, konsystencji czy doboru multisensorycznych składników w czekoladowych produktach, to wynik kreacji technologów żywności i cukierników, ale także prac naukowych i analitycznych. Oto kulisy pracy Działu Zarządzania Jakością i Działu Badań i Rozwoju w Wedlu, a także procesów produkcyjnych – które pozwalają tworzyć kultowe słodycze i zaskakujące nowości.
Prażuchy palone z psiochą, zupa chrzanowa, cygańska lub dyniowa z zacierkami, świeżonka, pierogi z kaszanką, baranina pieczona oraz dżem tęczowo-arbuzowy – to tylko niektóre z potraw, jakich można było spróbować podczas konkursu „Smaki Powiatu Piotrkowskiego”, który w niedzielę odbył się w Łękach Szlacheckich.
Poznaj tajniki zdrowego żywienia Twojego mruczącego przyjaciela.