Restauracja Pepper&Salt funkcjonuje od wielu lat na 4 piętrze hotelu Mercure Piotrków Trybunalski Vestil, ale co zaskakujące nie jest powszechnie znana w naszym mieście. Pokutuje tu chyba pogląd, że tego typu lokale są skierowane przede wszystkim do gości hotelowych. Jednak rzeczywistość jest zupełnie inna. Twórcy restauracji oferują piotrkowianom m.in. domowe obiady na dowóz w abonamencie, ciekawą i szeroką ofertę cateringową, a po zniesieniu obostrzeń zapraszają do skosztowania pysznej autorskiej kuchni w lokalu lub na tarasie widokowym na dachu hotelu.
W piątek wieczorem na Piotrkowskiej w Łodzi i w wielu innych miejscach miasta rozpoczęto nie tylko świętowanie rozpoczynającego się weekendu, ale otwarto także sezon sportowy. Ruszają Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej EURO 2020, które z powodu pandemii opóźniono o rok.
Sobota, 15 maja, to pierwszy dzień, kiedy można było wyjść na spacer bez konieczności zakładania maseczki. Także od soboty odblokowano możliwość korzystania z restauracji. Otwarte mogły zostać ogródki restauracyjne i wielu mieszkańców postanowiło skorzystać z możliwości odwiedzenia ulubionej restauracji. Odwiedziliśmy najpopularniejsze miejsca w Piotrkowie z obiektywem.
Już pierwszego dnia luzowania obostrzeń sporo będzie się działo na piotrkowskim Starym Mieście. Do pracy wracają ogródki gastronomiczne, na wspólny spacer zaprasza Centrum Informacji Turystycznej, czekają na nas także specjalne atrakcje w ramach przypadającej na sobotę Nocy Muzeów. Warto tego dnia odwiedzić Zamek Królewski oraz historyczny piknik na płycie Rynku Trybunalskiego, na który zaprasza Muzeum Marcepanów.
Być może już w najbliższym czasie stary budynek byłej piotrkowskiej restauracji Europa, stanie się nowoczesnym obiektem, którego pozazdroszczą nam inne miasta - jeśli uwierzyliście w te słowa, spieszymy z wyjaśnieniem, że był to jedynie primaaprilisowy żart.
W ramach akcji "Dumni z Zalewajki" ma powstać w Łodzi kulinarny szlak tej zupy. Będzie obejmować 20 lokali serwujących zalewajkę, która jest symbolem łódzkiej kuchni - poinformowała pomysłodawczyni wydarzenia Agata Zarębska ze strony jemywlodzi.pl
Lokale gastronomiczne w Piotrkowie będą zwolnione z jednej raty opłaty koncesyjnej za sprzedaż alkoholu. Taki projekt uchwały przygotował prezydent Krzysztof Chojniak, o czym poinformował na piątkowej konferencji prasowej w Rynku Trybunalskim. Teraz nad dokumentem pochylą się miejscy radni.
Pizza to chyba najbardziej popularny fastfood. Lubią ją zarówno młodsi, jak i starsi. Na rynku dostępnych jest tak wiele wariantów smakowych, że każdy bez najmniejszego problemu może znaleźć coś dla siebie. Pizza z szynką, wegetariańska, serowa lub hawajska to tylko podstawowe propozycje, które można wybrać z menu. Szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu nowych połączeń, by zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wymagających klientów.
Zadłużenie hoteli, restauracji i firm cateringowych wzrosło w 2020 r. o jedną trzecią wobec poprzedniego roku i wyniosło ok. 280 mln zł - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej. Tylko w czasie pandemii wartość zobowiązań zwiększyła się o ponad 58,4 mln zł.
Gmina Czarnocin w ostatnich dniach grudnia 2020 podpisała umowę z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi dotyczącą dofinansowania ze środków Funduszu na realizację zadania pn.: „Rewaloryzacja parku na terenie Szkoły Podstawowej w Szynczycach”. Umowa podpisana przez wójta Romana Miksę i skarbnika Krystynę Lulę przewiduje realizację zadania w ramach PROGRAMU PRIORYTETOWEGO WFOŚIGW w Łodzi „Rewaloryzacja zabytkowych parków województwa łódzkiego”.