- Restauracje hotelowe rzeczywiście trochę odstraszają ludzi – kojarzą się przede wszystkim z obsługiwaniem gości hotelowych i wydają się ludziom nieprzystępne cenowo. My staramy się walczyć z tym mitem, bo Pepper&Salt powstała w ogromnej mierze z myślą o mieszkańcach Piotrkowa i okolic, którzy chcą spróbować naprawdę dobrej kuchni w najwyżej położonej restauracji w mieście.
Restauracja Pepper&Salt znajduje się hotelu Mercure Piotrków Trybunalski Vestil, który jest częścią międzynarodowej sieci Accorhotels. Jednak jak podkreśla twórca oraz obsługa tego lokalu, są oni bardzo przywiązani do naszego miasta i od początku zależało im na tym, aby również w restauracji wyczuwało się tę „piotrkowskość”.
- Tu się urodziliśmy, ale także mieszkamy i prowadzimy rodzinny biznes, więc chcieliśmy, aby także nasza kuchnia oraz dania w niej tworzone opierały się na lokalnych produktach i producentach -wyjaśnia Tomasz Wilk, twórca restauracji Pepper&Salt.
Z kolei szef kuchni podkreśla, że dzięki bliskości dostawców umożliwia robienie zaopatrzenia częściej, a przez to kupowanie mniejszych ilości produktów i dbanie o ich jakość oraz świeżość. - Także nasze dania przygotowujemy „na świeżo”. To nie są gotowe półprodukty tylko dania, które od początku do końca powstają w naszej kuchni. – mówi szef kuchni. - Ja zawsze gotuję na bieżąco, bo chcę zapewnić gościom jak najsmaczniejszą, ale także najwyższej jakości potrawę – dodaje.
Menu w restauracji w związku z przygotowywaniem potraw na bieżąco nie zawiera olbrzymiej liczby dań, ale wrażenie robi na pewno ich różnorodność. Znajdziemy w niej zarówno klasykę polskiej kuchni, ale także pozycje nieco bardziej egzotyczne. - Daniem, które cieszy się uznaniem jest na pewno stek z polędwicy wołowej podany na kamieniu wulkanicznym, dzięki któremu każdy gość może sam decydować o poziomie wysmażenia oraz krewetki w sosie piri - piri. Z kolei zagraniczni odwiedzający najczęściej poszukują polskiej kuchni i tu proponujemy im żur po piotrkowsku, który jest rozchwytywany i zawsze zbiera świetne recenzje – mówi Tomasz Wilk.
Także w karcie napojów znajdziemy sporo piotrkowskich akcentów. Są soki z firmy Wyciskany, jest kultowy Jałowiec, ale również piwo z browaru Jan Olbracht oraz Sulimar. - Bardzo cieszy nas rosnąca popularność lokalnych producentów napojów i coraz częstsze zastępowanie nimi „koncernowej” oferty – podkreśla nasz rozmówca.
Pepper&Salt posiada jeden z najbardziej wyjątkowy ogródków w całym Piotrkowie ponieważ jest tak samo jak restauracja najwyżej położonym ogródkiem w Piotrkowie. Lokal położony jest na 4 piętrze hotelu, a do dyspozycji gości jest taras z widokiem na całe miasto. - Można na nim obejrzeć chociażby piękny zachód słońca czy imponującą nocną panoramę miasta i nasi goście rzeczywiście bardzo sobie cenią to miejsce zarówno indywidualni jak również osoby organizujące przyjęcia okolicznościowe – mówi twórca restauracji.
Dzięki tym wszystkim zaletom Pepper&Salt jest idealnym miejscem na biznesowy lunch, romantyczną kolację czy po prostu towarzyskie spotkanie, ale także na różnego rodzaju przyjęcia okolicznościowe.
- Uwielbiam eksperymenty i nowości w kuchni, ale takie tradycyjne gotowanie też jest mi bardzo bliskie i przede wszystkim ma bardzo dużo zwolenników wśród naszych gości. Staramy się przygotowywać, aby codziennie było coś smacznego, a osoby korzystające z abonamentu nie musiały się martwić o gotowanie czy zakupy – mówi szef kuchni restauracji Pepper&Salt
Restauracja Pepper&Salt wychodzi naprzeciw klientom i pomaga w organizacji przyjęć w sytuacjach kiedy nie ma możliwości zorganizowania w lokalach. Wprowadziliśmy usługę cateringu, aby móc organizować przyjęcia również poza naszą restauracją. Dzięki tej usłudze mogliśmy wywiązać się z naszych zobowiązań w miesiącach kwiecień i maj przy organizacji komunii oraz przyjęć weselnych
- Aktualnie mamy dużo rezerwacji na przyjęcia okolicznościowe do końca wakacji co pokazuje jak wszystkim brakowało wspólnych spotkań. Cieszymy się, że możemy ponownie organizować rodzinne spotkania i co bardziej cieszy są to większości osoby, które już wcześniej korzystały z naszej oferty. Niezwykle cieszą tacy lojalni goście, którzy najpierw robią tu zaręczyny, potem ślub, chrzciny i komunię – mówi Tomasz Wilk
Powstała właśnie strona internetowa Restauracji na której można dokonywać rezerwacji stolików jak również zamawiać nasze dania z dostawą w dowolne miejsce w Piotrkowie Trybunalskim
Twórca i załoga restauracji Pepper&Salt zapraszają do odwiedzenia lokalu osobiście i przekonaniu się o wyjątkowości tamtejszej kuchni oraz samego miejsca. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.peppersalt.pl, a rezerwacji można dokonywać pod adresem: zamowienia@peppersalt.pl.