Ponowne otwarcie restauracji, siłowni i hoteli niesie ze sobą największe ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa - do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Stanforda i Uniwersytetu Północno-Zachodniego w Evanston w badaniu opublikowanym w magazynie "Nature".
Restauracje serwujące sushi wyrastają w Piotrkowie jak grzyby po deszczu, mimo że czasy dla restauratorów nie są teraz łatwe. Obecnie działa pięć lokali, w których można skosztować japońskiej kuchni, a szósty lada moment zacznie funkcjonować. Czy rzeczywiście w Piotrkowie sushi i inne japońskie dania są tak popularne? Czy może to tylko chwilowa moda, a liczba tych restauracji w mieście jest zbyt duża?
Jeśli planujesz wybrać się do Karpacza, to koniecznie w planie tej podróży musi znaleźć się miejsce magiczne, które urzeknie niebanalnymi smakami i wyjątkowym klimatem. To Sowiduch - restauracja i browar w jednym.
Możliwe jest zmniejszenie liczby gości w restauracjach i na weselach i rejestrowanie ich przez stacje sanitarno-epidemiologiczne. Oznacza to, że organizator przyjęcia będzie musiał się spodziewać niezapowiedzianej wizyty policji czy stacji sanitarno-epidemiologicznej – powiedział we wtorek rzecznik Ministerstwa Zdrowia Wojciech Andrusiewicz.
Od poniedziałku możemy odwiedzać lokale gastronomiczne, ale wizyty w nich odbywają się na specjalnych zasadach. Przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby mieszkające razem. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedynczy klienci, chyba, że odległości między nimi wynoszą min. 1,5 m i nie siedzą naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy osobami. Restauratorzy podkreślają, że nie mają możliwości skontrolowania stopnia pokrewieństwa gości i zastanawiają się, kto poniesie ewentualne konsekwencje złamania przepisów.
Po dwumiesięcznej przerwie w przyjmowaniu gości i realizowaniu zamówień tylko na wynos lub dowóz większość piotrkowskich lokali gastronomicznych jest ponownie otwarta. Było to możliwe dzięki zniesieniu kolejnych rządowych obostrzeń od 18 maja. Liczni restauratorzy wykorzystali przerwę w funkcjonowaniu na odnowienie i wyremontowanie lokali, a w ostatnich dniach na dostosowanie się do nowych norm sanitarnych. Niektóre ogródki już są gotowe i czekają na gości, w części lokali jednak wciąż trwa ich budowa oraz ostatnie prace wewnątrz. Wszyscy zapowiadają pełną gotowość do końca maja. Sprawdziliśmy jakie zmiany musiała wdrożyć branża gastronomiczna.
Już 6 grudnia restauracja Miód i Wino zaprasza wszystkich fanów pysznego jedzenia na premierę nowej karty.
Znajdziecie w niej coś słodkiego, coś dla smakoszy ryb, a przede wszystkim dla tych, którzy chcą spróbować czegoś oryginalnego!
Otwarcie restauracji jest popularnym i pozornie łatwym do realizacji pomysłem na rozpoczęcie własnej działalności. Pozornie łatwy, bo nie wszystkie restauracje prosperują dobrze. Od czego powinniśmy zacząć, by nasz lokal był jednym z tych, który odnosi sukcesy na rynku?
Promocja lokalnych produktów – miodów, serów, wędlin to cel współpracy, jaką podjęły miasto Piotrków i powiat piotrkowski. Efektem wspólna organizacja Trybunalskiego Festiwalu Smaku. Co dalej?
To jedna z najbardziej znanych restauracji w Piotrkowie. „Staromiejska” w Rynku Trybunalskim jest zlokalizowana w miejscu związanym z lokalną gastronomią od blisko stu lat.