W ramach pomocy kobietom, które przyjechały z ogarniętej wojną Ukrainy, Grupa Arche 25 marca w Warszawie otwiera restaurację „Garmaż od Ukrainek”. Będzie zatrudniała sześć uchodźczyń, które przybyły niedawno do Polski.
Mieszkańcy i turyści, którzy przyjechali do Łodzi, wciąż nie są gotowi zrezygnować z azjatyckiego jedzenia. W tym cudownym mieście znajdują się dziesiątki restauracji.
Jest co świętować! Sieć AMIC Energy - niekwestionowany lider wśród sieci stacji paliw z restauracjami Subway® - otworzyła właśnie 50-tą placówkę z ofertą kultowej amerykańskiej marki.
Restauracja Pepper&Salt funkcjonuje od wielu lat na 4 piętrze hotelu Mercure Piotrków Trybunalski Vestil, ale co zaskakujące nie jest powszechnie znana w naszym mieście. Pokutuje tu chyba pogląd, że tego typu lokale są skierowane przede wszystkim do gości hotelowych. Jednak rzeczywistość jest zupełnie inna. Twórcy restauracji oferują piotrkowianom m.in. domowe obiady na dowóz w abonamencie, ciekawą i szeroką ofertę cateringową, a po zniesieniu obostrzeń zapraszają do skosztowania pysznej autorskiej kuchni w lokalu lub na tarasie widokowym na dachu hotelu.
Być może już w najbliższym czasie stary budynek byłej piotrkowskiej restauracji Europa, stanie się nowoczesnym obiektem, którego pozazdroszczą nam inne miasta - jeśli uwierzyliście w te słowa, spieszymy z wyjaśnieniem, że był to jedynie primaaprilisowy żart.
W ramach akcji "Dumni z Zalewajki" ma powstać w Łodzi kulinarny szlak tej zupy. Będzie obejmować 20 lokali serwujących zalewajkę, która jest symbolem łódzkiej kuchni - poinformowała pomysłodawczyni wydarzenia Agata Zarębska ze strony jemywlodzi.pl
Gmina Czarnocin w ostatnich dniach grudnia 2020 podpisała umowę z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi dotyczącą dofinansowania ze środków Funduszu na realizację zadania pn.: „Rewaloryzacja parku na terenie Szkoły Podstawowej w Szynczycach”. Umowa podpisana przez wójta Romana Miksę i skarbnika Krystynę Lulę przewiduje realizację zadania w ramach PROGRAMU PRIORYTETOWEGO WFOŚIGW w Łodzi „Rewaloryzacja zabytkowych parków województwa łódzkiego”.
Jeśli planujesz wybrać się do Karpacza, to koniecznie w planie tej podróży musi znaleźć się miejsce magiczne, które urzeknie niebanalnymi smakami i wyjątkowym klimatem. To Sowiduch - restauracja i browar w jednym.
Od poniedziałku możemy odwiedzać lokale gastronomiczne, ale wizyty w nich odbywają się na specjalnych zasadach. Przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby mieszkające razem. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedynczy klienci, chyba, że odległości między nimi wynoszą min. 1,5 m i nie siedzą naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy osobami. Restauratorzy podkreślają, że nie mają możliwości skontrolowania stopnia pokrewieństwa gości i zastanawiają się, kto poniesie ewentualne konsekwencje złamania przepisów.
Już 6 grudnia restauracja Miód i Wino zaprasza wszystkich fanów pysznego jedzenia na premierę nowej karty.
Znajdziecie w niej coś słodkiego, coś dla smakoszy ryb, a przede wszystkim dla tych, którzy chcą spróbować czegoś oryginalnego!