TERAZ21°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Powstaje Łódzki Szlak Zalewajki

PAP
PAP sob., 6 marca 2021 08:20
W ramach akcji "Dumni z Zalewajki" ma powstać w Łodzi kulinarny szlak tej zupy. Będzie obejmować 20 lokali serwujących zalewajkę, która jest symbolem łódzkiej kuchni - poinformowała pomysłodawczyni wydarzenia Agata Zarębska ze strony jemywlodzi.pl
Zdjęcie
Autor: fot. PAP

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

Akcja "Dumni z Zalewajki" ma przypomnieć potrawę będącą ikoną tradycji kulinarnej Łodzi. „O tej zupie będziemy mówić przez cały marzec, a zaczniemy od stworzenia +Łódzkiego Szlaku Zalewajki+” – zapowiedziała Zarębska. „Trasa obejmować będzie ponad 20 miejsc serwujących zupę we własnym wydaniu, a wszystkie z nich opisane zostaną w zakładce na stronie jemywlodzi.pl” – podała.

 

„Na portalu będzie można również znaleźć galerię zdjęć, historię zupy oraz mapę z zalewajkową trasą” – przekazała Zarębska. „Restauracje, które serwują nasz łódzki przysmak, poznamy po znaku z jednorożcem w zalewajce, tym samym, który znajduje się na plakacie wydarzenia” – zaznaczyła.

 

Według organizatorów akcja ma pokazać zalewajkę w nowoczesnej odsłonie. Chodzi zarówno o przepisy, jak i planowane wydarzenia oraz prace plastyczne promujące akcję. Ich autorem jest łódzki grafik Igor Jankowski, także związany z lokalną gastronomią.

 

Zalewajkę będzie można nie tylko kupić w łódzkich restauracjach, ale również samodzielnie przyrządzić w domu. „Dla wszystkich, którzy kochają gotować powstanie ebook z przepisami na autorskie zalewajki stworzone przez najlepszych łódzkich szefów kuchni” - zapowiedziała Izabella Borowska z jemywlodzi.pl

 

Historia łódzkiej zupy sięga XIX wieku. Swoją nazwę zalewajka wzięła od sposobu przyrządzania, który polega na gotowaniu ziemniaków z przyprawami, a następnie zalaniu całości żurem.

 

Do zupy dodawano cebulę, czosnek, sól i pieprz, czasem także marchew i grzyby. W święta i w bogatszych łódzkich domach była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Potem do zupy zaczęto dodawać wędzony boczek i kiełbasę, często białą.

 

Taka zalewajka znana jest obecnie, niekiedy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, a czasami bulionu warzywnego. Jeszcze niedawno w Łodzi za profanację uznawano dodawanie do zalewajki śmietany.

 

W 2009 roku zupa została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego.

reklama

Komentarze 29

~5g (gość)

07.03.2021 22:35

Jaki szlak, skoro restauracje zamknięte? Skończcie pisać bzdury.


~Kleń 34 cm (gość)

07.03.2021 15:28

Po następnym lockdownie zostanie nam już tylko zupa z trawy:



~Bronisław (gość)

06.03.2021 19:58

Niedługo wszystkie instytucje w regionie nic nie będą robić, tylko będą gotować zalewajkę lub pierogi. Powiat - zalewajka i kebab (jako symbol regionu!!!), województwo - zupa z kartofli... A kto będzie prowadził szkoły, szpitale i dbał o nasze drogi? Niebawem dowiecie sie o kolejnych szokujących decyzjach.


~5G pali mózg (gość)

06.03.2021 19:54

Zalew Sulejowski to taka duża zalewajka


~Zalewajka (gość)

06.03.2021 19:51

Uwaga na glifosat



reklama

Dla Ciebie

21°C

Pogoda

Kontakt

Radio