Działający od blisko 5 lat znany punkt gastronomiczny - „Przystanek Kanapka” oraz, powstała już po ukończeniu budowy Powiatowego Centrum Przesiadkowego w czerwcu tego roku, restauracja „Przesiadkowo” z końcem października zostały zamknięte. Właściciel obu lokali nie zdradza co było powodem decyzji.
Intrygujące menu, świeże produkty spożywcze, sprawdzona kadra i estetyczny lokal to przepis na sukces. Otwierając restaurację czy inny lokal gastronomiczny nie można jednak zapomnieć o kwestiach technicznych. Jaki sprzęt powinien znaleźć się w kuchni i na zapleczu?
Nawet najzdolniejsi pracownicy, korzystający z wspaniałych produktów, mogą mieć kłopot podczas gotowania na nieodpowiednio dobranych urządzeniach AGD. Zależy Ci na tym, by w Twoim lokalu serwowane były pyszne, estetyczne dania? Wyjaśniamy, dlaczego profesjonalne wyposażenie do gastronomii to podstawa!
By otworzyć własną restaurację, trzeba najpierw zainwestować w dobrej jakości sprzęt – m.in. piec, automatyczny ekspres do kawy, meble czy urządzenia do mrożenia produktów spożywczych. Własny lokal wymaga sporych nakładów. Podpowiadamy, co jest niezbędne – skorzystaj z naszych praktycznych wskazówek.
Od piątku, 28 maja, restauracje i cukiernie Focus Mall mogą znowu obsługiwać klientów na miejscu, w przestrzeni galerii. Stoliki w lokalach i w strefie foodcourt doczekały się już pierwszych gości – klienci stęsknili się za jedzeniem poza domem!
Chcielibyśmy przygotować rozwiązania dla branży eventowej, które pozwolą przenieść część przedsięwzięć na otwartą przestrzeń - mówiła w czwartek wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk. Zaznaczyła, że trwają też rozmowy z gastronomią o ogródkach.
Urząd Miasta rozstrzygnął przetarg na wydzierżawienie części parku ks. Józefa Poniatowskiego. Zgodnie z jego warunkami u zbiegu ulic Żeromskiego i Parkowej ma powstać lokal gastronomiczny.
Lokale gastronomiczne w Piotrkowie będą zwolnione z jednej raty opłaty koncesyjnej za sprzedaż alkoholu. Taki projekt uchwały przygotował prezydent Krzysztof Chojniak, o czym poinformował na piątkowej konferencji prasowej w Rynku Trybunalskim. Teraz nad dokumentem pochylą się miejscy radni.
Zadłużenie hoteli, restauracji i firm cateringowych wzrosło w 2020 r. o jedną trzecią wobec poprzedniego roku i wyniosło ok. 280 mln zł - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej. Tylko w czasie pandemii wartość zobowiązań zwiększyła się o ponad 58,4 mln zł.
Klienci jednego z barów w Radomsku wszczęli awanturę i zaczęli dewastować lokal. Obsługa zareagowała stanowczo i doszło do bójki.
Smaczny, dobrze dobrany sos potrafi stać się największym atutem podawanego dania. Z drugiej jednak strony, dip niskiej jakości może też kompletnie zrujnować jego smak i zniechęcić klientów do zamawiania kolejnych posiłków w twojej restauracji. Opracowanie autorskiej receptury, która zadowoli wszystkie gusta, jest trudne, a przechowywanie i podawanie sosów własnej produkcji przysparza szefom kuchni wielu problemów natury logistycznej. Coraz więcej restauratorów sięga więc po wygodne rozwiązanie – gotowe sosy dla gastronomii. Jak wybrać te najlepsze?