TERAZ14°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Umiarkowana
reklama

Warsztaty kulinarne z Jakubem Wolskim w ZSP nr 4 w Piotrkowie

E.Matyja
Emilia Matyja śr., 26 marca 2025 18:10

W środę (26.03) w ZSP nr 4  w Piotrkowie odbyły się dni otwarte, podczas których miały miejsce warsztaty kulinarne prowadzone przez znanego kucharza- Jakuba Wolskiego. Tematem przewodnim była dziczyzna– rzadko spotykany, ale niezwykle ceniony element kuchni polskiej zarówno jak i myśliwskiej. 

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

Najważniejsze informacje

  • Warsztaty kulinarne z Jakubem Wolskim odbyły się w ZSP nr 4 w Piotrkowie, gdzie głównym tematem była dziczyzna.
  • Uczniowie klas gastronomicznych mieli możliwość nauki przygotowywania dań z dziczyzny pod okiem znanego kucharza.
  • Podczas warsztatów przygotowano dwa wyjątkowe dania: Burger z dzika oraz Tatar z jelenia.
  • Jakub Wolski dzielił się wskazówkami dotyczącymi przygotowania dziczyzny, jej marynowania i sposobów na podkreślenie smaku.
  • Uczestnicy warsztatów zdobyli praktyczną lekcję kulinarnej sztuki oraz cenne doświadczenia

Kucharz w przystępny sposób, opowiedział o walorach smakowych i zdrowotnych mięsa dzikich zwierząt, podkreślając jego niską zawartość tłuszczu oraz bogactwo białka i witamin.

Dziczyzna to najzdrowsze i najbardziej szlachetne mięso dostępne na rynku. Dlaczego jest takie zdrowe? Po pierwsze dlatego, że żyje sobie w naturalnym środowisku, żywi się naturalnymi rzeczami: jada grzyby, borówki, jeżyny, rozmaryn, mnóstwo wszystkich tych rzeczy, które znajduje w łowisku. Bardzo dużo się rusza, przez co mięśnie te mają zupełnie inną strukturę niż u zwierząt hodowlanych, oraz nie odżywia się sztucznymi paszami z antybiotykami, takich jak drób czy wieprzowina - mówi Jakub Wolski

Uczniowie przygotowali dwa wyjątkowe dania-

Burger z dzika: Soczyste mięso dzika zostało starannie przygotowane oraz doprawione, a całość podano w chrupiącej bułce z dodatkiem majonezu jałowcowego.

Tatar z jelenia: Klasyczne danie, które zostało podane na słonych spodach. Mięso zostało drobno posiekane i podane z tradycyjnymi dodatkami.

Warsztaty były nie tylko okazją do degustacji, ale także bardzo praktyczną lekcją kulinarnej sztuki- Jakub Wolski chętnie podzielił się wskazówkami dotyczącymi przygotowaniem dziczyzny, jej marynowania oraz różnorodnymi sposobami na podkreślenie smaku. Uczniowie przygotowując dania, zdobyli cenne doświadczenie pod czujnym okiem profesjonalisty, wraz z przedstawicielami z Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego z Piotrkowa Trybunalskiego.

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 9

    reklama

    Dla Ciebie

    14°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio