W środę (26.03) w ZSP nr 4 w Piotrkowie odbyły się dni otwarte, podczas których miały miejsce warsztaty kulinarne prowadzone przez znanego kucharza- Jakuba Wolskiego. Tematem przewodnim była dziczyzna– rzadko spotykany, ale niezwykle ceniony element kuchni polskiej zarówno jak i myśliwskiej.
Kucharz w przystępny sposób, opowiedział o walorach smakowych i zdrowotnych mięsa dzikich zwierząt, podkreślając jego niską zawartość tłuszczu oraz bogactwo białka i witamin.
Dziczyzna to najzdrowsze i najbardziej szlachetne mięso dostępne na rynku. Dlaczego jest takie zdrowe? Po pierwsze dlatego, że żyje sobie w naturalnym środowisku, żywi się naturalnymi rzeczami: jada grzyby, borówki, jeżyny, rozmaryn, mnóstwo wszystkich tych rzeczy, które znajduje w łowisku. Bardzo dużo się rusza, przez co mięśnie te mają zupełnie inną strukturę niż u zwierząt hodowlanych, oraz nie odżywia się sztucznymi paszami z antybiotykami, takich jak drób czy wieprzowina - mówi Jakub Wolski
Uczniowie przygotowali dwa wyjątkowe dania-
Burger z dzika: Soczyste mięso dzika zostało starannie przygotowane oraz doprawione, a całość podano w chrupiącej bułce z dodatkiem majonezu jałowcowego.
Tatar z jelenia: Klasyczne danie, które zostało podane na słonych spodach. Mięso zostało drobno posiekane i podane z tradycyjnymi dodatkami.
Warsztaty były nie tylko okazją do degustacji, ale także bardzo praktyczną lekcją kulinarnej sztuki- Jakub Wolski chętnie podzielił się wskazówkami dotyczącymi przygotowaniem dziczyzny, jej marynowania oraz różnorodnymi sposobami na podkreślenie smaku. Uczniowie przygotowując dania, zdobyli cenne doświadczenie pod czujnym okiem profesjonalisty, wraz z przedstawicielami z Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego z Piotrkowa Trybunalskiego.
Komentarze 9