Znany piotrkowski kucharz Kuba Wolski przygotowuje Żur Trybunalski dla powodzian. On gotuje, a myśliwi z Koła Łowieckiego Jeleń rozwożą posiłki do do Nysy, Lądka Zdrój i Kłodzka.
Wczoraj inkubator przedsiębiorczości w Czarnocinie miał zaszczyt gościć delegację z Nigerii, która przybyła do nas już po raz ostatni w ramach obecnego programu współpracy. Wizyta ta była wyjątkową okazją do nawiązania nowych kontaktów i wymiany cennych doświadczeń między przedsiębiorcami z powiatu piotrkowskiego a gośćmi z zagranicy.
3784 kilometry do Santiago de Compostela - taki napis widniej na słupku, który możemy zobaczyć przed wejściem do Bazyliki Farnej. Przez Piotrków wiedzie bowiem słynny pielgrzymi szlak św. Jakuba , i choć kojarzymy go z zamierzchłą przeszłością, to okazuje się, że i dziś nie brakuje wiernych po nim wędrujących.
Wytwarzanie soków, przetworów, wypiek chleba i cukierniczych specjałów będzie zdecydowanie łatwiejsze dzięki otwarciu kolejnego powiatowego inkubatora. Utworzono go niemal od podstaw, bo wykorzystując dawną wozownię, na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Czarnocinie.
Inkubator Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego i Wyrobów Cukierniczych oraz Wypieków Pieczywa Ziemi Piotrkowskiej w Czarnocinie coraz bliżej rozpoczęcia działalności. Wciąż trwają prace, związane z przystosowaniem obiektu do rozpoczęcia pracy. W ostatnich dniach to miejsce odwiedzili przedstawiciele starostwa powiatowego.
Takiego koncertu miejski amfiteatr w Piotrkowie nie widział od lat. Setki widzów zapatrzonych w swojego idola i śpiewających wraz z nim każdy werset kolejnego utworu. Tak wyglądał sobotni koncert Kubańczyka.
Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej w Wolborzu już gotowy. W sobotę (5 grudnia) dokonano odbioru technicznego.
Nowoczesny sprzęt dotarł do Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej w Wolborzu. Dzięki temu młodzi pszczelarze będą mogli się profesjonalnie przygotować do swojego przyszłego zawodu.
Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej to projekt, który powiat piotrkowski tworzy we współpracy z Lokalną Grupą Działania "Dolina Pilicy". W środę (15 maja) w wolborskim Centrum Kształcenia Ustawicznego podpisano umowę w sprawie dofinansowania tej inwestycji z Urzędu Marszałkowskiego.
Zanim jednak Koło Gospodyń Wiejskich z Wolborzu i Kuba Wolski, finalista Hell's Kitchen zaczęli gotować pyszną zupę, należało zetrzeć chrzan. Aby było ciekawej zrobiły to na scenie dwie drużyny: Rada Gminy kontra pracownicy Auchan. Gotowanie zupy to pierwszy element tegorocznych Dni Wolborza.