TERAZ3°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

W Wolborzu ugotowano 300 porcji zupy chrzanowej

A.Wolski
Artur Wolski sob., 24 czerwca 2017 17:26
Zanim jednak Koło Gospodyń Wiejskich z Wolborzu i Kuba Wolski, finalista Hell's Kitchen zaczęli gotować pyszną zupę, należało zetrzeć chrzan. Aby było ciekawej zrobiły to na scenie dwie drużyny: Rada Gminy kontra pracownicy Auchan. Gotowanie zupy to pierwszy element tegorocznych Dni Wolborza.

Tarcie chrzanu to były prawdziwe emocje. Najpierw z tarki została miazga, a potem jedna z zawodniczek tak mocno obierała, że jedna z dłoni była cała we krwi. - Nic nie czuje, takie emocje, że nie boli. Tu adrenalina taka, że zniszczyłam nawet tarkę - mówiła nam po zakończeniu rywalizacji Dorota Gieszcz.

 

Nad całością czuwał Kuba Wolski, który zdradził  ile składników trzeba było użyć do ugotowania zupy chrzanowej dla 300 osób: 10 kg ziemniaków, 2 kg marchwi, 2 kg cebuli, 2 kg selera, 1 kg pietruszki, 4 kg pysznego boczku, 2 litry tłustej śmietany, 20 żółtek, 2 główki czosnku, 20 g pieprzu, 4 kg startego chrzanu, 1 kg mąki, 4 chleby tostowe, aby chrupiące grzanki idealnie uzupełniały zupę, 2 kostki masła i 20 g aromatycznego majeranku. Ale głównym składnikiem była miłość, która płynie do państwa.

 

W niedzielę gwiazdą Dni Wolborza będzie Cleo.

Podsumowanie

    Komentarze 10

    reklama

    Dla Ciebie

    3°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio