Nie obyło się też bez pokazu „ekologicznych fryzur" i pokazów fitness. Uczniowie mogli skorzystać z lekcji otwartych i wykładów o zdrowym żywieniu. Sporo emocji wzbudził też konkurs kulinarny, w którym zmierzyli się uczniowie, nauczyciele i reprezentacja Starostwa. Wykorzystanie arkuszy kalkulacyjnych w dietetyce, wartości odżywcze produktów czy ekonomika zdrowego żywienia, to niektóre tematy lekcji otwartych, które odbyły się podczas Festiwalu Smaków.
"Ekonomika zdrowego żywienia", "Marketing i reklama przedsiębiorstwa gastronomicznego", "Kuchnia szlachecka XVI – XVII wieku", "Ciało w kulturze" - to tylko niektóre tematy, które poruszyli pedagodzy oraz zaproszeni specjaliści podczas otwartych zajęć. Udowodnili i uświadomili, że gastronomia skupia w sobie wiele innych, pozornie nie łączących się dziedzin, zaczynając od ekonomii, a kończąc na biologii i chemii. Myślą przewodnią spotkania była edukacja młodzieży w zakresie propagowania zdrowego stylu życia poprzez zdrowe odżywianie się oraz rekreacyjne uprawianie sportu.
Komentarze 0