Kiedy temperatura jest bardzo wysoka to mamy dużo mniejszą ochotę na jedzenie. Nie powinniśmy jednak rezygnować z pokarmu. - Zaleca się spożywać pięć posiłków dziennie w odstępach maksymalnie trzech godzin pomiędzy jednym a drugim. Jeśli chodzi o jadłospis, główną uwagę należy zwrócić na warzywa i owoce. Unikamy potraw smażonych, ciężkich sosów, przetworzonych produktów oraz fast food'ów i pokarmów z dużą ilością cukrów - mówi Anna Smuga, dietetyk w Samodzielnym Szpitalu Wojewódzkim im. Mikołaja Kopernika w Piotrkowie.
W czasie upałów trzeba pamiętać o nawadnianiu organizmu. Powinniśmy wypijać dziennie nawet 3 litry wody.
Komentarze 7
02.08.2017 07:32
Ale frazesy w tym artykule...
Ogólnie to co ta pani powiedziała, to powinno się stosować cały rok, a nie tylko w upały ;)
01.08.2017 20:28
Właściciel auta z klimatyzacją gorąco pozdrawia wszystkich pasażerów MZK w Piotrkowie.
01.08.2017 16:44
kto mówi? dietetyk ze szpitala? toż to niedorajda a nie dietetyk. po porodzie żony jak zobaczyłem jak wygląda porcja jedzenia dla kobiety to trzeba być nieudacznikiem a nie dietetykiem żeby ustalać taką gramaturę dla kobiety która stracił dużo krwi przy porodzie, witamin, i przeszła ciężki wysiłek fizyczny. taki dietetyk? do łopaty, i taką porcję żarcia dla niej.
01.08.2017 11:28
Romku - zimne piwko polecane jest na każdą aurę. Jeśli masz inne pytania nie wahaj się ani chwili!
01.08.2017 10:52
a piwko zimne?