Wakacje już za nami. Dzieci wróciły do szkoły, a to oznacza zakończenie sezonu ogórkowego. Czy sezon na robienie przetworów również się skończył?
Inkubator Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego i Wyrobów Cukierniczych oraz Wypieków Pieczywa Ziemi Piotrkowskiej w Czarnocinie coraz bliżej rozpoczęcia działalności. Wciąż trwają prace, związane z przystosowaniem obiektu do rozpoczęcia pracy. W ostatnich dniach to miejsce odwiedzili przedstawiciele starostwa powiatowego.
Setki tysięcy zniszczonych upraw, zerwane folie, połamane tunele uprawne i w końcu straty liczone nawet w milionach złotych. Tak wygląda krajobraz po nawałnicy, jaka przeszła w czwartkowy wieczór przez Majków Średni w gminie Grabica.
Ruch na targowisku przy tzw. hali w Piotrkowie umiarkowany. Ceny także. Jeszcze niedawno były bardzo wysokie, teraz jest nieco lepiej. Sprawdziliśmy ile zapłacimy za pietruszkę czy marchew.
Bazar przy ulicy Dmowskiego w pierwszy piątek swojej działalności przyciągnął jeszcze więcej sprzedawców i klientów niż kilka dni temu. We wtorek, 1 grudnia, targowisko inaugurowało działalność w rozszerzonej formule i na nowym placu.
Co dziesiąta partia warzyw i owoców w sklepach sprawdzonych przez Inspekcję Handlową miała błędną informację o kraju pochodzenia lub nie miała jej wcale - podał UOKiK. Od środy kontrole żywności w sklepach przejmuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Aż 65 proc. naszych rodaków czeka co roku na moment, gdy pojawiają się truskawki, które są ulubionymi owocami co trzeciego mieszkańca naszego kraju. Podobną popularnością wśród warzyw cieszą się pomidory. Takie dane płyną z „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” przeprowadzonego przez firmę Kantar w ramach podsumowania sezonu 2019 roku.
Coraz więcej osób deklaruje rezygnację z mięsa lub znacząco ogranicza jego spożycie – niespełna 12% przyznaje, że spożywa je codziennie. Z ostatnich badań wynika, że już 1 mln Polaków w wieku 18 - 65 lat to wegetarianie i weganie, natomiast aż 2 mln planuje przejść na taką dietę.
Warzywa i owoce, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Stanowiąc podstawę zbilansowanej codziennej diety, kompleksowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np. soków. 18 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Jednak, aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy świętować codziennie.
Kapusta droższa o ponad 500%! Podobnie jest z pietruszką czy cebulą. Z czego wynikają tak astronomiczne ceny warzyw?