TERAZ14°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Burger czy sałatka? Polacy coraz chętniej eliminują mięso z diety

A.Stańczyk
Aleksandra Stańczyk czw., 23 stycznia 2020 07:23
Coraz więcej osób deklaruje rezygnację z mięsa lub znacząco ogranicza jego spożycie – niespełna 12% przyznaje, że spożywa je codziennie. Z ostatnich badań wynika, że już 1 mln Polaków w wieku 18 - 65 lat to wegetarianie i weganie, natomiast aż 2 mln planuje przejść na taką dietę.
Zdjęcie

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? O zaletach włączenia odpowiedniej ilości warzyw i owoców do codziennego menu oraz wadach płynących z ograniczenia spożywania mięsa mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście”. - Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym – mówi. - Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty świeże – warzywa i owoce oraz zboża i nasiona oleiste, które dzięki zawartości witamin i składników odżywczych znacząco wpłyną na poprawę stanu naszego zdrowia. Prawidłowo skomponowana, pełnowartościowa dieta bezmięsna, z dużą ilością warzyw i owoców pozwala zapobiegać wielu chorobom, w tym m.in.: otyłości, cukrzycy typu II, chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu tętniczemu, hipercholesterolemii, nowotworom, kamicy żółciowej i nerkowej.


Ograniczając spożycie mięsa, a zastępując je owocami i warzywami, dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość przeciwutleniaczy, ważnych witamin i składników mineralnych. - Ogromną zaletą diety bezmięsnej jest dostateczne spożycie warzyw i owoców, które są źródłem ważnych w diecie witamin, a przede wszystkim witaminy C. Pełni ona wiele istotnych funkcji

w organizmie, jak np. poprawia odporność, warunkuje prawidłowy rozwój chrząstki, kości i zębów, przyspiesza gojenie ran. Dzięki takiemu rodzajowi odżywiania dostarczamy również odpowiedniej ilości błonnika, który nie tylko usprawnia działanie przewodu pokarmowego, ale również obniża poziom cholesterolu i ułatwia wydalanie z organizmu metali ciężkich oraz toksyn – zapewnia ekspertka.


Decyzja o przejściu na dietę eliminującą mięso powinna być jednak przemyślana, skonsultowana
z odpowiednim specjalistą oraz opierać się na Piramidzie Zdrowego Odżywiania. – Podstawą tego typu żywienia powinny być warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, cieciorka, groch, bób, fasola – jako substytuty mięsa), produkty mleczne i nabiałowe, jajka oraz tłuszcze roślinne i nasiona oleiste, jak np.: orzechy, pestki dyni i słonecznika – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska.


Wykluczenie mięsa z codziennego jadłospisu nie zawsze jest jednak korzystne dla zdrowia, jak
w przypadku osób młodych, które są w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. – Białko pochodzenia zwierzęcego jest najbardziej wartościowe i dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych mu aminokwasów. Dlatego też odgrywa kluczową rolę w rozwijającym się, młodym organizmie. Istnieje jednak na to sposób – rezygnując ze spożywania mięsa, możemy dostarczyć białko wraz z produktami mlecznymi – mleko, jogurt, kefir, ser żółty, ser biały, maślanka, zsiadłe mleko, sery pleśniowe, twarogowe. Większym problemem związanym z nieodpowiednią ilością spożywanego mięsa zwierzęcego jest deficyt żelaza hemowego, które zapobiega rozwojowi niebezpiecznej anemii. Najlepsze źródła tego żelaza to natka pietruszki, orzechy, produkty zbożowe z żyta i owsa, owoce strączkowe, śliwki suszone, rodzynki, żółtko, drożdże oraz kakao – dodaje dietetyczka.


Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

 

 

 

 


(źródło: Zespół kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”)

reklama

Komentarze 22

~srgasrg (gość)

25.01.2020 23:51

a w Woli nowe chlewnie budują na potęgę. To społeczeństwo nie jest zbyt postępowe, tzw kultura biesiadna. Nachlać się, napić i opowiadać jacy jesteśmy wspaniali i jak to nam się należy. Niestety ale czasem mi wstyd za innych Polaków.


~gość (gość)

25.01.2020 03:02

Eliminują,ponieważ warzywa są tańsze jak mięso.Co za wyjście,trzeba zostać jaroszem.


~gość (gość)

24.01.2020 16:32

Ja jem i jadł będę, a lewackie ideologie mam tam, gdzie to mięso kończy pobyt we mnie.


~Trują nas wszędzie (gość)

23.01.2020 23:33

Pan Marcin Bustowski ma rację


~olk (gość)

23.01.2020 17:09

Haha tutaj o burgerach a w innym artykule, który ukazał się praktycznie w tym samym czasie o ASF. Prowokacja?? a niech wyleją wiadro pomyj na rolników, przynajmniej będzie się coś działo na portalu. Nie wydaje mi się żeby to był istotny temat na portal regionalny.


reklama

Dla Ciebie

14°C

Pogoda

Kontakt

Radio