Mleko krowie, kozie i nie tylko — jakie ma właściwości?
Właściwości mleka nadal budzą wiele kontrowersji i sprzyjają dyskusji dotyczącej zasadności jego spożywania.
Niezależnie od tego, czy sięgamy po szklankę mleka krowiego, czy po mleko kozie, dostarczamy do naszego organizmu ogromna ilość witamin i pierwiastków mineralnych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wydaje się, że dzisiaj największy problem wywołuje jednak nietolerancja laktozy, a więc cukru występującego w mleku. Osoby, u których taka nietolerancja została stwierdzona, rzeczywiście powinny zrezygnować z picia mleka, ponieważ przyczyniać się to może to wielu problemów w układzie trawiennym.
W przypadku osób, które nie mają nietolerancji laktozy, mleko UHT czy pasteryzowane, jest jak najbardziej wskazane -https://www.albertfresh.pl/nabial-a/mleko.html. Laktoza składa się bowiem z glukozy i galaktozy. Te ostatnia to zaś ważny składnik tkanki mózgu i centralnego układu nerwowego. Produkty mleczne przyczyniają się więc do prawidłowego rozwoju mózgi CUN. Ponadto, tolerowana przez organizm laktoza wspomaga wzrost prawidłowej mikroflory jelitowej, wspiera wchłanianie wapnia, magnezu i fosforu. Białka mleka to między innymi laktoferyna, lizozym czy lektoperoksydaza o właściwościach antybakteryjnych. Mleko pasteryzowane zawiera ponadto fosfolipidy, karotenoidy, witaminy A, D, E i K. Produkty z mleka krowiego czy koziego lub owczego to więc bardzo cenny składnik codziennej diety. Tłuszcz mleczny jest zaś szybkostrawny, a bez problemu można postawić na mleko o niższej jego zawartości.
Picie mleka a nietolerancja laktozy
Spożycie mleka zwierzęcego w przypadku osób, których organizm nie toleruje laktozy, absolutnie jest odradzane. Można jednak pomyśleć o zastępnikach. Zdrowe odżywianie w takim przypadku zakłada spożycie produktów bez laktozy - https://www.albertfresh.pl/nabial-a/mleko-bez-laktozy.html. Spożywanie mleka krowiego można zamienić na picie mleka ryżowego, migdałowego, kokosowego. Oczywiście produkty te mają już zupełnie inny skład niż zwierzęce mleko surowe, natomiast pozwalają na przygotowywanie pysznych owsianek, można dodawać nie do kawy, robić na ich bazie zdrowe smoothies.