Delegacja z serbskiej Żagubicy przyjechała do Piotrkowa. Przedstawiciele partnerskiego miasta chcą zobaczyć jak funkcjonuje piotrkowskie technikum gastronomiczne i poznać tajniki polskiej kuchni.
Polska Sieć Handlowa Lewiatan rusza z nową strategią komunikacji. Ambasadorem marki zostanie popularny kucharz, youtuber i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak. Wybór Tomasza Jakubiaka na twarz marki nie był przypadkowy. Chef od lat zajmuje się promocją kuchni regionalnej, podobnie jak Lewiatan przekonując Polaków, że warto sięgać po lokalne produkty i smaki.
Tatar z łososia w aromacie limonki z salsą z mango oraz kaczkę z grilla w towarzystwie koziego sera, a także steki w soli himalajskiej z puree z dyni, a na deser sorbet truskawkowy w towarzystwie prażonych jabłek to menu zwieńczające kulinarny kurs, w którym wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Czarnocinie.
Z lukrem lub cukrem pudrem, z nadzieniem różanym, marmoladą, a nawet toffi. Dzisiaj najpopularniejszą przekąską w wielu domach i biurach jest pączek. To z okazji tłustego czwartku, który w tym roku świętujemy właśnie 11 lutego.
Restauracje serwujące sushi wyrastają w Piotrkowie jak grzyby po deszczu, mimo że czasy dla restauratorów nie są teraz łatwe. Obecnie działa pięć lokali, w których można skosztować japońskiej kuchni, a szósty lada moment zacznie funkcjonować. Czy rzeczywiście w Piotrkowie sushi i inne japońskie dania są tak popularne? Czy może to tylko chwilowa moda, a liczba tych restauracji w mieście jest zbyt duża?
Wiosna i lato to czas, kiedy aż chce się wyjść z domu, pobyć na świeżym powietrzu, spotkać z bliskimi
i miło spędzać wolne chwile. W takie dni warto czasem odpocząć od gotowania i wyjść do restauracji, aby tam poprawić sobie nastrój smacznym jedzeniem czy miłą atmosferą. Galeria Focus Mall zaprasza wszystkich do zapoznania się z szeroką ofertą lokali gastronomicznych, w których można zaznać przyjemności i zrelaksować się zarówno po ciężkim dniu pracy, jak i w leniwą niedzielę.
Jajka z majonezem, żurek, babka drożdżowa to typowe potrawy związane ze świętami Wielkanocnymi. Jednak czy tradycyjne potrawy dalej królują na polskich stołach?
Już w najbliższą sobotę, 6 października w Gminnym Ośrodku Kultury w Woli Krzysztoporskiej odbędzie się VI edycja konkursu kulinarnego pod nazwą Smaki Królowej Bony.
Koncerty, pokazy kulinarne połączone z degustacjami, mnóstwo przysmaków na Jarmarku Produktów Regionalnych - z tych i wielu innych atrakcji będą mogli skorzystać wszyscy, którzy w najbliższy weekend zjawią się w Rynku Trybunalskim. Zbliża się III Festiwal Smaku - Trybunały Nalewkowe.
Już w najbliższą niedzielę, 8 października w Gminnym Ośrodku Kultury w Woli Krzysztoporskiej odbędzie się V edycja konkursu kulinarnego pod nazwą Smaki Królowej Bony.