TERAZ2°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

O pączkach w tłusty Czwartek. Rozmowa z autorką "nieba na talerzu"

Ł.Michalczyk
Łukasz Michalczyk czw., 11 lutego 2021 11:45
Z lukrem lub cukrem pudrem, z nadzieniem różanym, marmoladą, a nawet toffi. Dzisiaj najpopularniejszą przekąską w wielu domach i biurach jest pączek. To z okazji tłustego czwartku, który w tym roku świętujemy właśnie 11 lutego.
Zdjęcie
Autor: fot.: pixabay

Beata Królikiewicz, autorka bloga NieboNaTalerzu, która o kuchni - również tej słodkiej - wie wszystko, sugeruje, że spośród wielu możliwości zdobycia dziś pączków, warto rozważyć możliwość zrobienia ich samodzielnie. - Pączki robione w domu, różnią się na pewno sposobem ich przygotowania. Można zrobić pączki drożdżowe, smażone w tłuszczu, ale można je też upiec, a wtedy będą przypominać bardziej puszystą drożdżówkę. Co istotne będą równie dobre - mówi Beata Królikiewicz i dodaje, że dla osób "fit", zaleca sięgnięcie po mniej kaloryczny smakołyk. - Pączek w wersji "fit" to właśnie ten odtłuszczony, przygotowywany w piekarniku. Pamiętajmy jednak, że nadal znajdziemy w nim mąkę czy cukier. Nie trzeba się jednak takich pączków obawiać, jeśli nie zjemy ich w nadmiarze. tłusty czwartek jest w końcu tylko raz w roku. 

 

W rywalizacji między pączkami a faworkami, Beata Królikiewicz staje wyraźnie po stronie tych pierwszych. - Choć nie pozwalam sobie na nie zbyt często, to jednak bardzo lubię ciasto drożdżowe. Jego zapach unoszący się w domu, kojarzy mi się z czymś bardzo przyjemnym. To chyba główny powód, dla którego wybieram pączki. 

 

A jeśli szukacie kulinarnych inspiracji na każdy dzień, warto odwiedzić stronę bloga "niebo na talerzu". Znajdziecie tam liczne przepisy, nie tylko na słodkie przyjemności. 

Podsumowanie

    Komentarze 9

    reklama

    Dla Ciebie

    2°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio