TERAZ18°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Piotrków: Browar CORNELIUS z pasją warzy piwa

JaKac1
JaKac1 pt., 18 czerwca 2010 11:46
Browar CORNELIUS w Piotrkowie Trybunalskim z pasją warzy piwa z najwyższej półki, których unikatowe i autentyczne smaki fascynują koneserów i piwoszy o najbardziej wyrafinowanych gustach. Swoją działalnością CORNELIUS ożywia sięgające końca XIII wieku piotrkowskie tradycje browarnictwa.
Zdjęcie

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

Niewielu znawców kultury piwnej jest świadomych, iż to właśnie w tym mieście w XV wieku po raz pierwszy ustanowiono czopowe, czyli podatek płacony od warzonego piwa, który uznawany jest za pierwowzór dzisiejszej akcyzy. Według dokumentów lustracyjnych z 1569 roku, w Piotrkowie było aż 154 rzemieślników trudniących się warzeniem złocistego trunku. Od tego czasu, przez wiele stuleci, "płynne złoto" z Piotrkowa było znane i doceniane w niemalże całej Europie. Browar CORNELIUS pragnie odbudować pozycję słynnego niegdyś, piotrkowskiego piwa.

 

Początek działalności browaru CORNELIUS datowany jest na rok 1927, kiedy to rodzina Urbańskich założyła w Piotrkowie małą firmę handlową. Z czasem zmieniła ona swój charakter, przekształcając się w jednego z największych w regionie producentów napojów. W roku 1981 wykupili ją obecni właściciele, którzy rozszerzyli profil przedsiębiorstwa o rozlew, a w kolejnych latach także o produkcję piwa.

 

Od samego początku ambicją właścicieli browaru była produkcja piw klasy Premium, które tak jak przed wiekami, doceniane byłyby nie tylko w Polsce, lecz w całej Europie. Dla urzeczywistnienia tej wizji zakupiono i przeniesiono z Bawarii kompletną linię technologiczną. Skład piwa przygotowano w oparciu o tradycyjne, bawarskie receptury, a do Piotrkowa sprowadzono doświadczonego piwowara i rodowitego Bawarczyka w jednej osobie. Rezultatem tych poczynań było wyprodukowanie w 2007 roku pierwszej butelki szlachetnego piwa pszenicznego pod marką browaru CORNELIUS.

 

Dziś CORNELIUS to jeden z nielicznych polskich browarów, który produkuje piwo tylko z naturalnych składników, w oparciu o tradycyjną technologię, bez przyspieszania procesu fermentacji, bez dodawania ulepszaczy, konserwantów czy sztucznych barwników, nie filtrując go i odpowiednio długo leżakując. Dlatego właśnie produkty browaru CORNELIUS rekomendowane są przez organizację SLOW FOOD, stawiającą sobie za cel ochronę prawa do smaku oraz wspierającą producentów oryginalnej, tradycyjnej i zdrowej żywności.

Slow Food popularyzuje powolne spożywanie posiłków w spokoju, bez pośpiechu i w pełnym skupieniu. Żywność w stylu Slow Food jest niskoprzetworzona, wytwarzana metodami tradycyjnymi z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologii.

 

CORNELIUS WEIZEN BIER to piwo pszeniczne górnej fermentacji, warzone tradycyjną metodą przy użyciu słodu pszenicznego. Receptura WEIZEN BIER została opracowana przez bawarskiego piwowara, w oparciu o odnalezione dokumenty dotyczące składu dawniej produkowanego, piotrkowskiego piwa pszenicznego. WEIZEN BIER to piwo niefiltrowane, o lekko mętnej konsystencji i niezwykle wyrazistym smaku. Do jego produkcji stosowane są specjalne drożdże dostarczające dobroczynnych witamin z grupy B oraz podnoszące walory smakowe.

 

CORNELIUS PREMIUM LAGER BEER to niezwykle szlachetne w smaku piwo warzone tradycyjną metodą dolnej fermentacji i dojrzewające w niskiej temperaturze. Nie zawiera konserwantów, a produkowane jest wyłącznie z naturalnych składników na bazie słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego. Charakteryzuje się wyjątkowym, pełnym zapachem o intensywnej słodowej nucie z delikatnym akcentem orzeźwiającej bryzy. Jego nęcący, bursztynowo-miodowy kolor zachęca do degustacji, a już pierwszy łyk oczarowuje smakiem z idealną proporcją goryczki i kwasowości.

 

CORNELIUS BALTIC PORTER to wyjątkowe i treściwe piwo warzone tradycyjną metodą dolnej fermentacji, o wyszukanej kompozycji barwy, zapachu i smaku. Jak wszystkie produkty browaru CORNELIUS, także BALTIC PORTER produkowany jest z naturalnych składników, bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników i chemicznych ulepszaczy. Swój ciemny kolor o karmelowym odcieniu zawdzięcza połączeniu palonego i jasnego słodu oraz długiemu, ponad 3-miesięcznemu procesowi leżakowania. Ma niezwykle wyrazisty, mocny i złożony smak.

 

CORNELIUS ALE ALE powstaje zgodnie z bawarską sztuką piwowarstwa w miedzianej warzelni, w oparciu o tradycyjne receptury. Jest piwem górnej fermentacji, produkowanym tylko z naturalnych, starannie wyselekcjonowanych składników. To prawdziwe i zdrowe piwo, delikatnie wysycone naturalnym dwutlenkiem węgla pochodzącym z procesu fermentacji. Do jego produkcji wykorzystywany jest specjalny gatunek chmielu łączący walory wysoko-goryczkowe z aromatyzującymi. Dlatego ALE ALE to nie tylko uczta smaku, ale także wyjątkowych zapachów. Pierwsze doznania kuszą zmysły słodyczą z delikatną wonią szlachetnego, fajkowego tytoniu. Kolejne przywołują zapach owocowych nut, subtelnie przyprawionych korzennymi aromatami.

 

CORNELIUS HONIG WEIZEN warzony jest w miedzianej warzelni, w oparciu o tradycyjne metody przekazywane z pokolenia na pokolenie przez bawarskich piwowarów. Produkowany jest tak jak dawniej, tylko z naturalnych składników, niemieszany z wodą i nieulepszany chemicznymi dodatkami smakowymi czy sztucznymi barwnikami. To tradycyjne piwo pszeniczne z dodatkiem naturalnego miodu akacjowego. Jest niefiltrowane, stąd jego gęstsza konsystencja i głęboka, złocista barwa. Dla wydobycia jego pełnego smaku i aromatu esencji, przy nalewaniu butelkę z resztką piwa należy energicznie wstrząsnąć.

 

CORNELIUS GREENER BIO-UP to w 100% naturalne i zdrowe piwo, wyróżniające się bogactwem niepowtarzalnych smaków i aromatów. Produkowane jest na bazie słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego, a uszlachetnione słodem karmelowym. To piwo warzone tradycyjną metodą dolnej fermentacji, dojrzewające w niskiej temperaturze i długo leżakowane zanim trafi do rąk smakoszy. Jego nasycona, bursztynowa barwa oraz niezwykły aromat z wyraźną wonią karmelu i ziół zachęcają do posmakowania.

 

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 21

    reklama

    Dla Ciebie

    18°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio