W niedzielę 31 sierpnia, w trakcie wystawy Rol-Szansa w Piotrkowie Trybunalskim, odbył się finał województwa łódzkiego konkursu kulinarnego Bitwa Regionów. Wśród stoisk pełnych aromatycznych potraw, tradycyjnych wyrobów i lokalnych produktów, goście mogli poznać prawdziwe smaki i tradycje regionu. Jury konkursu oceniało najlepsze potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich - wygrała potrawa "Żur Opoczyński" i to KGW "Otwarty Krąg" z Wygnanowa, będzie reprezentować województwo łódzkie na ogólnopolskim finale w Warszawie.

Zwycięzcą wojewódzkiego etapu zostało Koło Gospodyń Wiejskich "Otwarty Krąg" z Wygnanowa, które zdobyło główną nagrodę 5000 zł. Reprezentująca je Ewa Rzepka wraz z mężem Darkiem Rzepką opowiadała o swojej potrawie:
Nasza potrawa to regionalny, opoczyński żur opoczyński, przygotowany na naturalnym zakwasie z mąki żytniej. Nawiązaliśmy do tradycji regionu - żyto było jednym z najuboższych plonów, które przerabialiśmy na mąkę i własny zakwas. Do żuru dodajemy wywar z warzyw i mięsa, a także elementy autorskie, takie jak ziemniaki w mundurkach z olejem rzepakowym tłoczonym w naszym regionie. To potrawa, która naprawdę oddaje smak naszego powiatu i naszej kultury kulinarnej.
KGW w Branicy zajęło drugie miejsce i otrzymało nagrodę 3500 zł, a na trzecim miejscu uplasowały się Suliszewiczanki z KGW Suliszewice, nagrodzone kwotą 2000 zł. Jury przyznało także wyróżnienia KGW w Idzikowicach oraz KGW Wzniesień Łódzkich.
Była bardzo ciężka walka, rywalizacja na równym poziomie, wszystko było pyszne i charakterystyczne. Musiałyśmy wybrać najlepszą potrawę i wierzymy, że nasz wybór pozwoli naprawdę fantastycznie reprezentować województwo łódzkie - podkreślała Paula Kołazda, przewodnicząca jury.
Wygrał żur – pyszny, taki, do którego się wraca. Zwycięska potrawa świetnie łączy smak z tradycją, a całość prezentacji była doskonale przygotowana - dodała Marcelina Janik, zastępca przewodniczącej jury.

Nagrody wręczali m.in.: Witold Wierzbiński i Robert Gnat, dyrektorzy Departamentów KOWR, Przemysław Jaszczak i Magdalena Paziewicz z łódzkiego oddziału KOWR, a także dyrektorzy i zastępcy dyrektorów Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Podczas finału można było nie tylko spróbować regionalnych potraw, ale również poznać lokalną kulturę - od strojów opoczyńskich, poprzez haft i śpiew, aż po słodkości przygotowane przez KGW. Jak podkreślali zwycięzcy:
Promujemy kulturę naszego regionu nie tylko przez smak, ale także przez stroje, śpiew i tradycyjne wyroby. Każdy, kto odwiedzi nasze stoisko, znajdzie coś dla siebie.
Już 6 września zwycięzcy będą reprezentować województwo łódzkie w ogólnopolskim finale Bitwy Regionów na Stadionie Narodowym w Warszawie, prezentując żur opoczyński i bogactwo produktów regionalnych, które mają szansę podbić serca i podniebienia całej Polski.
Komentarze 6