Gościem programu "O tym się mówi" na antenie radia Strefa FM była dziś Beata Opalanka-Królikiewicz, autorka bloga "Niebo na talerzu" oraz książki kucharskiej o tym samym tytule.
Bogracz, gulasz, langosz, zupa rybna, leczo… za kilka miesięcy w naszym mieście odbędą się polsko-węgierskie targi kulinarne.
Tego jeszcze nie było - w kolejnej, szóstej edycji programu "Hell's Kitchen" weźmie udział dwoje piotrkowian.
– Food trucki są sexi – mówi Krzysztof Bieńkowski z organizacji futraki.pl i zaprasza wszystkich piotrkowian dziś i jutro na zlot food trucków, który odbywa się przy Centrum Handlowym „Echo”. Przez cały weekend będzie można spróbować dań z kuchni z całego świata. Są między innymi serwowane lody molekularne, azjatyckie podpłomyki, placki alzackie i wiele innych.
Rafał Wronka, 29-letni piotrkowianin, będzie uczestnikiem Kongresu Szefów Kuchni - największego merytoryczno-networkingowego spotkania szefów kuchni w Polsce.
Skóra wieprzowa w czekoladzie z sosem lawendowo-pomarańczowym z tabasco oraz polędwica wołowa podana na kozim serze z truskawkami i musem z białego wina...
Był grill, krupniok z warzywami, podchmielone banany i dobra zabawa. Przede wszystkim jednak był finał Wiosennej Loterii. Na imprezę pod nazwą „Wiosenne smaki” zaprosiła dziś swoich klientów galeria Focus Mall w Piotrkowie.
Po raz ostatni wielkie gotowanie w piotrkowskiej galerii mieliśmy okazję oglądać tuż przed Bożym Narodzeniem, kiedy pokaz sztuki kulinarnej dał w Focusie znany szef kuchni Robert Sowa. Dziś sztukę grillowania zaprezentuje finalistka programu MasterChef Polska.
Technikum żywienia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Szydłowie stara się dobrze przygotować swoich uczniów nie tylko do pracy w Polsce, ale i w całej Europie.
O polskiej kuchni i kulinarnych gustach Polaków rozmawiamy z Magdą Gessler.