Na wigilijnym stole każdego roku królują przeróżne smakołyki. Co jednak zrobić, aby zgodnie z tradycją, spróbować wszystkich potraw, bez nadmiernego obciążenia żołądka?
Już w sobotę, 6 października w Karuzeli Smaków odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Kuchnia Świata. Tym razem, będzie ono poświęcone kuchni skandynawskiej.
W bieżącym tygodniu temperatura powietrza w województwie łódzkim przekracza 30 stopni Celsjusza. Dla wielu osób upały są bardzo trudne do zniesienia. Okazuje się, że pomóc może odpowiednio dostosowana dieta.
Już jutro po południu przyjdzie pora pożegnać się z niewidzianą od dawna rodziną, wrócić do domu i oswajać ze smutną rzeczywistością. „Wszystko co dobre, szybko się kończy” – pomyśli wielu biesiadników odchodzących od świątecznych stołów. Goście wyjadą… a zostanie jedzenie, o którym można powiedzieć wszystko, ale na pewno nie to, że szybko się kończy. Wręcz przeciwnie – w końcu mamy go dość, bo… ile można jeść ciągle to samo? A skoro trudno się go pozbyć… można je przecież wyrzucić. Niestety, z takiego założenia nadal wychodzi zbyt wiele osób. W ciągu roku same gospodarstwa domowe w Polsce marnują dwa miliony ton żywności.
Mięso, ziemniaki oraz surówka – tak wygląda tradycyjny, polski obiad, na którego przygotowanie potrzeba jednak i czasu, i chęci. Jednego i drugiego często nam brakuje, a obiad… zjeść trzeba. Są jednak sposoby na szybkie, pożywne i pyszne lunche. Dziś w roli głównej sery. Wśród inspiracji coś dla siebie znajdzie zarówno wielbiciel lekkich sałatek, włoskich makaronów, jak i sycących tart. Czy sery pleśniowe to dobry pomysł na danie główne? Co zrobić, gdy na przygotowanie obiadu masz zaledwie 10, 20 lub 30 minut? Przekonaj się i zainspiruj!
Oficjalnie zakończyły się "Kuchenne rewolucje" w restauracji na Starym Mieście w Piotrkowie.
Od nowego roku szkolnego w szkolnych sklepikach będzie obowiązywał zakaz sprzedaży niezdrowych produktów typu chipsy, niektóre ciastka i napoje energetyzujące.