-Słowem klucz jest tutaj umiar. Możemy mieć zastawione stoły, ale pamiętajmy o silnej woli. Da się przecież spróbować wszystkiego, ale tylko po kawałku. To jest moja główna recepta na to jak nie zwariować w święta - powiedziała Jagoda Grzejszczak, jagodowa babeczka, uczestniczka programu Bake Off - Ale Ciacho -Ja skupiam się przede wszystkim na słodkościach, ponieważ gotować nie umiem, potrafię tylko piec. W tym roku na polskich stołach myślę, że będzie królowała klasyka, a więc makowiec króchodrożdzowy oraz sernik z kratką i lukrem. Oprócz tego, zamierzam też przygotować tort imbirowo-piernikowy z kremem z mascarpone i masłem orzechowym - dodaje.
W tym całym świątecznym pędzie nie możemy zapominać, że Boże Narodzenie to czas przede wszystkim dla najbliższych - Kiedy wszyscy siedzimy przy stole i "sklejamy się wzajemnie lukrem" myślę, że słodycze tutaj nie zaszkodzą. Pieczenie to doskonała forma spędzania wspólnie czasu, moim zdaniem sam zapach ciasta działa na ludzi kojąco, przywołuje pewne wspomnienia z dzieciństwa. I to jest piękne. - podsumowuje Grzejszaczak.