Adam Guziński, jeden z najciekawszych reżyserów średniego pokolenia, był w czwartek, 20 kwietnia, gościem Dyskusyjnego Klubu Sztuki. Laureat nagród na międzynarodowych festiwalach filmowych w Cannes, Bilbao, Turynie czy Wenecji do Piotrkowa przyjechał nie przypadkowo. Młodość spędził w Piotrkowie, a już w czerwcu będzie kręcił film o naszym mieście.
Świąteczny poniedziałek to nie tylko dzień wolny od pracy. Właśnie dzisiaj oblewamy się wodą w ramach ludowej tradycji znanej jako śmigus-dyngus.
Radomsko i Tomaszów Mazowiecki znalazły się na liście 122 miast, które potrzebują szczególnego wsparcia. Na ten cel rząd przeznaczy 2,5 mld złotych. Na tej liście nie ma Piotrkowa. Ale i tak do trybunalskiego grodu mogą trafić pieniądze rządowe.
Piotrków 1917. Władze austriackie wydają zakaz farbowania jaj i ich sprzedaży.
Taki zakaz został rzeczywiście wydany, chociaż niewiele wiadomo jak był przestrzegany. Domyślać się należy, że w żadnym piotrkowskim domu nie zabrakło kolorowego jajka.
Zakaz wiązał się z drastyczną sytuacją zaopatrzeniową armii austro-węgierskiej i koniecznością zabezpieczenia wojskowych dostaw żywności.
Co łączy jajecznicę z Narodowym Teatrem Wielkim w Pekinie? Omlet z Salvadorem Dalim, a papieża z brytyjską królową Elżbietą II? Odpowiedź jest jedna: jajko. Oto kilka ciekawostek o tym popularnym wielkanocnym symbolu, które warto znać.
Dziś Wielka Sobota – ostatni dzień Wielkiego Postu. Dla katolików to czas zadumy, refleksji i oczekiwania na Zmartwychwstanie. Właśnie dzisiaj wierni przychodzą do kościołów z koszami pełnymi wielkanocnych pokarmów – jajek, wędlin, chleba, ciast i słodyczy. W tym dniu - oprócz koszyczków - poświęcone zostaną ogień i woda, a ponadto nastąpi odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych. Zwieńczeniem Wielkiej Soboty i najważniejszą częścią Triduum Paschalnego - będzie Wigilia Paschalna, czyli liturgia sprawowana w noc Zmartwychwstania Pańskiego.
Dowcipnie, ciekawie, niekonwencjonalnie, smacznie... i z jajem. O 8:00 rozpoczyna się specjalne wydanie radiowego „Magla” na antenie Strefy FM. W programie oczywiście tematykę przewodnią stanowić będą – a jakże – Święta Wielkanocne. Prowadzący Marcin Cecotka i Robert Gala zaprosili kilku znanych gości. Jakich? Póki co możemy zdradzić, że w studiu pojawią się przedstawiciele mediów, sportu, kultury... Będzie też oczywiście ktoś, kto zna się na gotowaniu jak mało kto i z chęcią podzieli się ciekawymi przepisami. Wpis będziemy aktualizować na bieżąco po każdej wizycie zaproszonego gościa. Słuchajcie Strefy FM i zostańcie z nami do 12:00!
Kulinarnie, święta wielkanocne kojarzą się nam przede wszystkim z barszczem, białą kiełbasą czy słodkim mazurkiem, ale chyba przede wszystkim z jajkami. Jaja najlepiej faszerowane, ale także tylko z majonezem, też będą smaczne. Dziś pytamy Kubę Wolskiego - najsłynniejszego piotrkowskiego szefa kuchni, jakie są jego przepisy na świąteczne jajka.
Święta to czas wzmożonych wyjazdów, dlatego PKP, również na dworcach kolejowych w Piotrkowie i Radomsku, w okresie wielkanocnym wzmacniają ochronę. Będą dodatkowe brygady do usuwania ewentualnych napraw na torowiskach.
Czy święta zawsze oznaczają dodatkowe kilogramy? Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć? Konrad Gaca, znany specjalista żywieniowy, który odchudził tysiące Polaków, podpowiada, jak uniknąć nadprogramowych kilogramów w tym szczególnym czasie.