Susza najbardziej dotknęła gospodarstwa znajdujące się w północno-wschodniej części naszego województwa, z takim problemem zmaga się ponad 13 tysięcy gospodarstw (ponad 72 tysiące ha).
Zboże już zebrane, ale zagrożeni są ci, którzy uprawiają kukurydzę i ziemniaki. Ziemia jest sucha jak pieprz i niewiele zmieniły burze, które przeszły w weekend również nad naszym regionem. Gdzie jest najgorzej?
Parówka – 30% mięsa w tym MOM (mięsa oddzielonego mechanicznie) i ... tona ulepszaczy, zagęstników, które pozwalają tej masie trzymać się w kupie. A może “zdrowy” jogurcik z truskawkami, który... tylko pachnie owocami. Kto by nie chciał się zdrowo odżywiać? A zdrowo znaczy produktami jak najmniej przetworzonymi, nienasyconymi różnego rodzaju ulepszaczami, wzmacniaczami smaku, sztucznymi barwnikami. Gdzie ich szukać? Najlepiej wprost u producentów. Czy w powiecie piotrkowskim są tacy?
Dziś (13 lutego) po godzinie 13.00 do centrum Piotrkowa dotarli Rolnicy z Komitetu Protestacyjnego Rolników Ziemi Piotrkowskiej, którzy przekazali staroście swoją petycję.
Rolnicy z Komitetu Protestacyjnego Rolników Ziemi Piotrkowskiej dotarli już do Piotrkowa.
W piątek w Piotrkowie odbędzie się pikieta rolników z Komitetu Protestacyjnego Rolników Ziemi Piotrkowskiej. Przyjadą do miasta ciągnikami, aby przekazać petycję staroście piotrkowskiemu.
Niestabilną opłacalność produkcji mleka i mięsa chce omówić starosta powiatu piotrkowskiego Stanisław Cubała wspólnie z rolnikami. Rozmowy na ten temat zapoczątkowane zostały w marcu ubiegłego roku podczas spotkania z lokalnymi producentami trzody chlewnej.
- Mam taki pomysł, aby ekonomicznie ożywić piotrkowską wieś, a miasto zdrowo wyżywić. Chodzi o to, aby jeść zdrowo i trochę omijać te wszystkie hipermarkety, które psują żywność – mówił kilka dni temu starosta piotrkowski.
W niedzielę w Białej odbyła się uroczystość „EKO Festyn w Gminie Sulejów 2014”. Wydarzenie rozpoczęła msza w kaplicy w Białej celebrowana przez księdza Leszka Drucha, proboszcza parafii p.w. św. Floriana w Sulejowie.
- Ceny skupu wieprzowiny w ciągu ostatniego miesiąca spadły prawie o połowę, a czy ktoś zauważył, żeby chociaż o grosz obniżyła się cena wyrobów mięsnych w sklepach? – grzmią producenci trzody chlewnej i oskarżają pośredników o zmowę cenową.