O to, żeby było smacznie dbają nauczycielki przedmiotów żywieniowych - Agnieszka Sęk i Katarzyna Wojtczak. Wolontariuszki współpracujące ze szkołą (Lioba z Niemiec, Oana z Rumunii i Burku z Turcji) zorganizowały warsztaty gotowania z kuchni tureckiej na zajęciach praktycznych klasy II TŻ.
Zupa z soczewicy podana z cytryną i miętą miał oryginalny nietypowy smak. W kuchni polskiej rzadko pojawiają się dania z soczewicy, więc przepis wzbudził zainteresowanie, tym bardziej, że okazał się prosty w wykonaniu.
Bananowy deser z kaszy manny miał oryginalną postać i dzięki posypaniu czekoladą kuszący zapach.
Zajęcia to również dobra okazja do kształcenia językowego. Wolontariuszki dopiero uczą się polskiego, więc porozumiewają się po angielsku i niemiecku. Młodzież ZSP w Szydłowie zdążyła się już przyzwyczaić do obcojęzycznych gości.
Komentarze 4