Współczesny rynek pracy wymaga od nauczycieli i wychowawców nie tylko bogatej wiedzy teoretycznej, ale również ciągłego doskonalenia umiejętności i kompetencji. Przygotowanie pedagogiczne stanowi fundamentalny element kształcenia przyszłych pedagogów, umożliwiając im efektywną pracę w placówkach edukacyjnych oraz zwiększając szansę na satysfakcjonującą karierę w oświacie. W jaki sposób można dodatkowo uzupełnić umiejętności zdobyte w ramach przygotowania pedagogicznego? Czy studia Pedagogika opiekuńcza będą dobrym wyborem? Jeżeli chcesz się dowiedzieć, przeczytaj artykuł.
Piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Wolbórz spotkało się w jednym miejscu, by razem kultywować tradycje wspólnego gotowania. W tym roku tematem przewodnim "Wolborskiego Saganka" był "zielony stół".
Wielu miłośników gotowania nie wyobraża sobie codziennego przygotowywania posiłków bez okapu kuchennego. Jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia, który odpowiada za pochłanianie i usuwanie zapachów powstających podczas kucharzenia. Znacznie podnosi tym samym codzienny komfort życia wszystkich domowników. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, jakie dokładnie funkcje pełni okap kuchenny.
Wybierając zorganizowaną formę wypoczynku dla dziecka, rodzice powinni kierować się jego zainteresowaniami - radzą eksperci z MEiN. Informują też jak sprawdzić, czy wybrany obóz lub kolonia są zorganizowane legalnie oraz jak przygotować dziecko na wyjazd i jak spakować bagaż.
Obywatele Ukrainy, po rosyjskim ataku, uciekają przed wojną. Na granicy w Dorohusku pojawiły się już pierwsze samochody i autobusy z Ukraińcami. Czy na przyjęcie uchodźców przygotowany jest także Piotrków Trybunalski?
Coraz więcej osób, również w naszym kraju, rezygnuje z gotowania na rzecz diety pudełkowej. Siłą rzeczy jednak nie jest to rozwiązanie dla wszystkich, a każda decyzja ma swoje wady i zalety. Dietę pudełkową wybierają zazwyczaj osoby bardzo zapracowane, które na co dzień po prostu nie mają czasu gotować, ze względu na bardzo aktywny, pełen wyzwań zawodowych i prywatnych styl życia. Brzmi znajomo? Zastanawiasz się, czy w Twoim przypadku gotowanie samodzielnie w domu ma sens? Odpowiedzmy sobie na to pytanie!
Choć szybkowar wymyślono już w XVII w. (dokładnie w 1679 r.), dopiero w okresie II wojny światowej naczynie pojawiło się w gospodarstwach domowych w większej liczbie. Posiłki można było przygotować szybciej, wykorzystując do tej czynności znacznie mniej energii niż przy tradycyjnym gotowaniu. Szybkowar i dziś cieszy się coraz większą popularnością. Możemy go wykorzystywać do błyskawicznego przygotowania dań wymagających długiego czasu duszenia lub gotowania na wolnym ogniu. Jak działa szybkowar i jakie potrawy możemy w nim przyrządzić?
Zapraszamy na spotkanie z Beatą Opalanką-Królikiewicz, autorką bloga i książki „Niebo na talerzu”.
Po raz pierwszy w Bibliotece Pedagogicznej w Piotrkowie będzie tak... smacznie. Warsztaty śniadaniowe poprowadzi lokalna blogerka kulinarna.
Jakub Wolski - uczestnik programu „Hell's Kitchen” - gościł w Szkole Podstawowej w Woli Krzysztoporskiej.