TERAZ0°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Święto Pieroga w Gajkowicach

MoPaw
MoPaw niedz., 29 października 2017 10:37
Małe i duże, gotowane i pieczone. Przyrządzone tradycyjnie z grzybami i kapustą lub nietypowo z wątróbką. W Domu Ludowym w Gajkowicach odbyło się „Święto Pieroga”.

W konkursie wystartowało 17 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Moszczenica. Gospodynie prześcigały się w pomysłach na farsz, sposób przyrządzenia i podania. Niespodzianką były pierogi m.in. w wersji bezglutenowej przygotowane przez  wicestarostę powiatu piotrkowskiego Piotra Wojtysiaka.

Jury obradowało w składzie: z-ca wójta Moszczenicy Agata Biesaga oraz radny powiatowy Michał Szymański i Zdzisław Miękus, reprezentujący powiat piotrkowski.

– To było prawdziwe wyzwanie. Spróbować każdej wersji i ocenić ją pod względem smaku i wyglądu. Pierogi były tak pyszne i tak różne, że trudno było wybrać te najlepsze. Dlatego solidarnie postanowiliśmy, że pierwsze miejsce przyznamy wszystkim kołom - tak motywowała werdykt Agata Biesaga. Uczestnicy imprezy również mogli ocenić umiejętności kulinarne pań z KGW. – Wszystkie pierogi są wyśmienite. Cieszą oko i rozpieszczają podniebienie. Podziwiam pomysłowość i sposób podania – mówiła obecna na sali przewodnicząca Rady Gminy Moszczenica, Iwona Pietrzkowska.

Projekt zrealizowano ze środków powiatu piotrkowskiego, przyznanych w ramach konkursu ofert na realizację zadań publicznych w zakresie wspierania: kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego. Organizatorów reprezentowali: radna powiatowa Halina Derach prezes Gminnego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych w Moszczenicy oraz radny gminy Moszczenica Wojciech Jarzębowski, prezes Kółka Rolniczego w Gajkowicach.

Podsumowanie

    Komentarze 11

    reklama

    Dla Ciebie

    0°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio