Tradycje i sekrety zdrowego gotowania przedstawiła podczas szkolenia dietetyk Katarzyna Popielawska. To, jak w praktyce wygląda takie gotowanie, zaprezentowały członkinie KGW Krężna Kolonia z przewodniczącą Dorotą Chądzyńską i sołtys Agatą Szmalec. Panie przygotowały różnego rodzaju pasty, swojskie sery, sałatki, zupy i wypieki.
Patronat nad wydarzeniem objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus, który tego dnia odwiedził członkinie KGW z terenu gminy Wola Krzysztoporska, a wspaniałe potrawy podziwiali też samorządowcy z przewodniczącą RG Małgorzatą Gniewaszewską i wójtem Romanem Drozdkiem na czele.
Komentarze 3
11.10.2023 13:40
Minister zamiast zajmować się rolnictwem zalegającom kukurydzą na granicy z Ukrainą jeździ, i lansuje się po wsiach, kampanie będzie robił Wola Krzysztoporska słynie z tego że tam same pisiory są, głosów i tak mu nie przybędzie.
11.10.2023 11:42
Wiem, że Panie się napracowały, ale, ale chlebek z chemicznych bananów, zamiast z rodzimej mąki żytniej, gryczanej, jaglanej, orkiszowej i innych, chrupiący, pachnący. Pasty i sałatki z rodzimych owoców i warzyw- bogactwo jesieni. Mam nadzieję, że sery i masło z 'żywego mleka', prosto od krowy, a nie ze sproszkowanego mleka, rozbełtanego z wodą tak jak w kartonach marketowych. Zakwas na barszcz robiony z żytnej mąki, zsiadłe mleko, kiszonki ze wszystkiego co się da, jajka od chodzonych kur, nauka robienie własnego octu z naszych owoców, że tego na kursie nie zabrakło.
11.10.2023 11:39
a gdzie jest dyrekt.r GOK ?