TERAZ1°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Jesienne smaki dla zdrowia

K.Plackowski
Krzysztof Plackowski sob., 19 września 2015 10:24
Okres jesienny stawia przed organizmem wiele wyzwań. Z uwagi na zmienną pogodę łatwiej o przeziębienia czy infekcje. Nie powinniśmy rezygnować wtedy ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty sezonowe z krajowych upraw i własnego ogrodu.
Zdjęcie 1: Jesienne smaki dla zdrowia

1 z 3

Zdjęcie 2: Jesienne smaki dla zdrowia

2 z 3

Zdjęcie 3: Jesienne smaki dla zdrowia

3 z 3

Wzmocnij odporność

Właściwa dieta ma duży wpływ na kondycję układu immunologicznego, a o lepszą odporność powinniśmy zadbać już na początku jesieni. W walce z przeziębieniami pomocne są owoce dzikiej róży, ponieważ z uwagi na dużą zawartość witaminy C wzmacniają odporność organizmu. Owoce  te zawierają również żelazo, magnez, karoten, wapń, potas i fosfor. – wymienia Izabela Czarnecka, dietetyk z Centrum Naturhouse przy ul. Słowackiego 138A. Źródłem cennych witamin oraz minerałów są także przetwory z pigwy, która poprawia odporność i wzmacnia organizm podczas przeziębienia czy grypy. Warto również zwrócić uwagę na o korzystne dla zdrowia właściwości żurawiny, uznawanej za naturalny antybiotyk.

Pamiętajmy też koniecznie o rodzimych jabłkach. Oprócz wspaniałego smaku, dostarczają one także cennych dla zdrowia składników. Zawierają m.in.: witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą rodzimych owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.

Podobne właściwości mają również gruszki bogate w witaminy: A, C, E i PP, a także potas, wapń, żelazo i cynk. - Owoce te nie wywołują alergii, działają leczniczo w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy nerkowej. Co więcej - oczyszczają organizm oraz pomagają w obniżaniu gorączki –stwierdza dietetyk Izabela Czarnecka.

 

Warzywa oczyszczają organizm

W naszym jadłospisie powinny się także znaleźć jesienne warzywa. Najbardziej charakterystyczne dla tej pory roku są dynie, będące źródłem witaminy: A, C, E, B1, B2, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Dynia reguluje przemianę materii, usprawnia trawienie, wspomaga usuwanie toksyn z jelit i obniża poziom tłuszczów we krwi. Oprócz miąższu równie cenne są pestki, które dzięki zawartości kukurbitacynów zwalczają pasożyty układu pokarmowego. Pamiętajmy także o niskokalorycznej kapuście. Warzywo to jest źródłem błonnika, dzięki czemu zapewnia szybkie uczucie sytości. Podobnie jak grzyby, będące nieodłącznym składnikiem jesiennych potraw, bogate również w wartościowe białko, witaminę A, PP oraz witaminy z grupy B.

 

Orzechy na poprawę koncentracji

Słodycze, chipsy i paluszki, po które chętnie sięgamy podczas długich jesiennych wieczorów warto zastąpić orzechami. - W zależności od gatunku są one źródłem witamin A, E, z grupy B i składników mineralnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w orzechach obniżają poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów w surowicy krwi, a zawarty w nich magnez reguluje ciśnienie tętnicze – dodaje dietetyk. Wszystkie gatunki orzechów polecane są dla osób zestresowanych, przemęczonych i mających problemy z zasypianiem.

Jedną z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania, nie tylko w okresie jesiennym, jest przestrzeganie pełnowartościowej diety, bogatej we wszystkie składniki odżywcze. Korzystając z dobrodziejstw natury, wzbogaćmy nasz jadłospis o produkty, które są nie tylko smaczne, ale także wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

 

img=1Rozgrzewający ratatouille

Składniki:

  • bakłażan
  • cukinia
  • 2 duże pomidory
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek, rozmaryn, cząber
  • liść laurowy
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażan oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 min. Włożyć paprykę, bakłażan, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 20 minut. Posypać natką.

 

img=2 Placuszki z dyni z chilli i natką pietruszki

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 2 jaja
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g chudego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ¼ papryczki chili
  • natka pietruszki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Dynię wydrążyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chili i pietruszkę drobno posiekać. Składniki wymieszać dokładnie z mąką, jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Patelnię wysmarować olejem i rozgrzać. Na patelni rozkładać ciasto tak, by powstały cienkie placuszki. Smażyć na złocisty kolor z każdej ze stron. Placuszki podać z serkiem. Polecamy również wersję placuszków bez chili, lecz podanych z sosem czosnkowym (do serka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubione zioła).

Smacznego!

Podsumowanie

    Komentarze 6

    reklama