Artykuł sponsorowany
Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się:
Syrop klonowy to jeden z tych składników, który w kuchni polskiej staje się coraz bardziej popularny. Syrop pochodzi z terenów Stanów Zjednoczonych i Kanady i jest jednym z najważniejszych składników w tamtejszej kuchni. U nas syrop klonowy jest wciąż nowością, choć coraz chętniej spożywaną.
Syrop klonowy był znany na terenie Ameryki Północnej, w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych już od wieków. Stosowali go już Indianie na długo przed kolonizacją kontynentu. Zbiorom soku klonowego towarzyszyły rytuały. Świętem związanym ze zbiorami był dzień pierwszej wiosennej pełni księżyca.
Jest nazywany kanadyjskim płynnym złotem.
Do pozyskiwania soku klonowego zawartego w syropie klonowym wykorzystuje się klon cukrowy (Acer saccharum). Z pnia klonu tego drzewa (do wytwarzania syropu nadaje się też klon czerwony), po odparowaniu wody z pozyskanego soku uzyskuje się syrop o intensywnym smaku.
Syrop klonowy jest świetną alternatywą dla białego cukru czy brązowego cukru. Poza tym jako zdrowy produkt z powodzeniem może zastąpić sztuczny słodzik. Co ciekawe uważa się, że dobrze wpływa na nasz organizm między innymi na wątrobę.
Jak już wspominaliśmy syrop klonowy to zdrowy zamiennik cukru i słodzików. W wielu miejscach możemy przeczytać, że ma pozytywny wpływ na działanie wątroby i zapobiega chorobom nowotworowym.
Poza tym ma pyszny słodki smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do potraw i napojów. Jest bardzo delikatny w smaku i ma ładny ciemno brązowy kolor. Ponadto jest gęsty. Co ciekawe nie krystalizuje się jak miód, dlatego przez cały czas ma jednolitą konsystencję.
Mało kto wie, że według znawców tematu i specjalistów syrop klonowy możemy podzielić na kilka kategorii.
Poza tym syropy klonowe z poszczególnych kategorii różnią się miedzy sobą pod kątem przepuszczalności światła. Przepuszczalność światła ma wpływ na kolor i barwę syropu klonowego.
Po przetworzeniu syropu klonowego można uzyskać wiele innych produktów, takich jak cukier klonowy, masło klonowe i cukierki klonowe.
Syrop klonowy zawiera dużo witamin i składników mineralnych (np. potas), nie zawiera za to środków chemicznych i konserwantów.
Syrop klonowy z łatwością kupimy zarówno w supermarketach, jak i w sklepach ze zdrową żywnością. Dla części konsumentów wciąż jest produktem o wysokiej cenie. Jednak warto wydać więcej na tak pyszny i zdrowy produkt.
Syrop klonowy możemy z powodzeniem stosować jako dodatek do ciast i deserów lub słodzić nim herbatę. Syrop klonowy możemy śmiało stosować także jako zamiennik tradycyjnego polskiego miodu. Dla wielu osób miód ma o wiele bardziej intensywny smak niż syrop klonowy.
Jeśli chodzi o kaloryczność syropów klonowych są one bezsprzecznie zdrowsze od cukru czy sztucznych słodzików.
Ponadto oryginalny syrop klonowy aż kipi składem o prozdrowotnych właściwościach. Syrop klonowy zawiera między innymi wapń, cynk, witaminę B2, magnez, antyoksydanty, polifenole a nawet kwas abscysynowy. Co ważne nie wywołuje reakcji niepożądanych takich jak uczulenie czy alergia. To ważna informacja, ponieważ syrop klonowy nadaje się jako element składowy diety dla alergików. Z kolei zawarte w syropie przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i pozytywnie wpływają na działanie organizmu człowieka. Jego właściwości odchudzające i wyjątkowy smak, wzbogacą każda dietę.
Może być z powodzeniem spożywany jako dodatek do deserów, lodów, gofrów, owoców, a także pełnić funkcję słodzika.
Mimo, że syrop klonowy zawiera tyle ważnych składników odżywczych i jest mniej kaloryczny niż cukier czy miód, nie należy spożywać go w dużych ilościach, ponieważ mimo wszystko zawiera 260 kalorii w 100 gramach produktu oraz ma wysoki indeks glikemiczny.