TERAZ6°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Dlaczego warto pić kawę?

pon., 15 lutego 2016 12:32
Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.
Zdjęcie

Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Drugą prawdopodobną etymologią nazwy kawa jest nazwa etiopskiego miasta Kaffa, dziś – Kefa. W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 w formie tureckiej (choć wcześniej już znana była regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim, gdzie dla wojsk osmańskich stworzono po zajęciu przez nie miasta kawiarnie, tak że i polscy mieszkańcy Kamieńca mogli się wówczas zapoznać z kawą i kawiarnią). Jej dokładna etymologia nie jest znana. Kahva oznacza po arabsku zarówno kawę, jak i wino, z czego drugie znaczenie jest starsze. Często przyjmuje się, że nazwa ta wywodzi się od znanego z uprawy kawy regionu Kaffa w Etiopii. Może ona pochodzić także od słowa kohwet oznaczającego siłę.

Najpopularniejsze rodzaje kawy:

  • Espresso - czarna, aromatyczna kawa przyrządzona w specjalnym ekspresie ciśnieniowym. Podawana w maleńkich porcjach.
  • Espresso doppio - podwójna espresso.
  • Espresso macchiato - espresso z dodatkiem odrobiny mleka.
  • Con panna - espresso z porcją ubitej śmietanki.
  • Americano - espresso z podwójną porcją wrzątku, raczej słaba w smaku.
  • Cappuccino - to znów espresso, zmieszane ze spienionym mlekiem. My częściej przygotowujemy cappuccino z saszetek, trochę brakuje jej do oryginału...
  • Latte macchiato - kawa składająca się z trzech warstw: mleka, kawy espresso i piany.
  • Kawa po irlandzku - espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru i bitej śmietany.
  • Mocha - espresso z mlekiem o smaku czekoladowym.
  • Frappe - mocna kawa zmiksowana z lodami.
  • Cafe filtre - kawa parzona po amerykańsku, w różnych filtrach.
  • Cafe au lait - kawa z mlekiem.
  • Cafe corretto - kawa z dodatkiem likieru.

Dlaczego warto pić kawę?

- Jest smaczna

- Zawiera cenne antyoksydanty – kwasy: chlorogenowy i kawowy. Efekt zdrowotny przeciw­utleniaczy polega na neutralizacji wolnych rodników w organizmie.

- Może obniżać ryzyko rozwoju choroby Alzhe­imera.

- Umiarkowane spożywanie kawy (2-4 filiżanki dziennie) wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie całego organizmu.

- Zawarta w kawie kofeina przyspiesza przemiany metaboliczne w organizmie, a szczególnie przemianę tłuszczów.

- Pobudza umysł i zwiększa pamięć krótkotrwałą

- Znacznie minimalizuje ilość ataków duszności.

 

Nadużywanie kawy jest szkodliwe

- Zawiera składniki drażniące układ pokarmowy, np.: woski z zewnętrznej części ziarna kawowego i kwasy garbnikowe.

- Powoduje zwiększone wydalanie wody z organizmu (na jedną wypitą filiżankę kawy wydalamy średnio ponad szklankę wody). Wraz z wodą usuwane są cenne sole mineralne, elektrolity i minerały: szczególnie magnez, żelazo i wapń.

- Nadmierne spożywanie podnosi ryzyko wystąpienia osteoporozy. Kawa bowiem zwiększa wydalanie wapnia z organizmu, a ubytki pobierane są niestety z kości.

- Wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych oraz żółci.

Podsumowanie

    Komentarze 1

    reklama

    Dla Ciebie

    6°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio