Firma PepsiCo ogłosiła nowy cel w zakresie opakowań swoich produktów, w ramach którego do roku 2030 zwiększy udział napojów sprzedawanych w opakowaniach wielokrotnego użytku z 10 do 20 procent. Projekt jest częścią strategii PepsiCo Positive (pep+) - strategicznej transformacji działań firmy w zakresie zrównoważonego rozwoju i tworzenia wartości.
Kiedy chcemy się czegoś napić nie jesteśmy ograniczeni tylko do wody. Jeśli preferujemy słodkie smaki możemy sięgnąć po musy owocowe, soki, napoje owocowe i gazowane. Gdy chcemy dodać sobie energii kupujemy tzw. “energetyki” na bazie kofeiny. Prawdopodobnie każdy ma swój ulubiony rodzaj i markę napoju.
Wytrawny Cheval Blanc 1947 to jedno z najdroższych win na świecie. Ten ekskluzywny trunek pochodzi z regionu Bordeaux, a jedna jego butelka kosztuje… 135 tysięcy dolarów. Wino wytrawne jest szlachetne i powinno być podawane schłodzone do 8 stopni. Doskonale komponuje się z czerwonym mięsem lub serami. Poznajcie jego zalety.
Czarna herbata to nasza polska tradycja. Jesteśmy w zdecydowanej czołówce na tle innych państw europejskich. Herbata czarna dopełnia przygotowane śniadanie, bez niej śniadanie jest niepełne. Herbata owocowa smakuje dzieciom oraz świetnie smakuje w upalne, letnie dni. Z kolei zielona herbata relaksuje i koi nerwy, a biała herbata ma w swoim składzie elementy o właściwościach wpływających pozytywnie na układ odpornościowy. Herbata liściasta jest częstym prezentem dla naszych najbliższych. Pięknie zapakowana i opisana cieszy oczy i kubeczki smakowe. Gatunków herbat jest dużo, dlatego warto wiedzieć, co się pije!
1 czerwca na Łotwie zostanie wprowadzony zakaz sprzedaży napojów energetyzujących osobom poniżej 18. roku życia. Podobne regulacje prawne obowiązują już na Litwie od 2014 roku.
Z sondy przeprowadzonej dla radia Strefa FM wśród mieszkańców Piotrkowa Trybunalskiego wynika, że większość osób byłaby za wprowadzeniem podobnych rozwiązań w Polsce. Nieliczny opowiedzieli się za wolnym wyborem i świadomością tego co pijemy.
Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.
Czy ktoś mógłby się oprzeć czemuś tak delikatnemu i aksamitnemu jak musy i pianki? Niebo w gębie! Ja w wybranych przepisach tę subtelność połączyłam z energetyczną, mocną kawą. Przepisy są naprawdę bardzo proste i szybkie do wykonania.