- Każde koło gospodyń dołożyło swoją cegiełkę, każde koło zrobiło swoje danie, nalewkę czy też palmę, ewentualnie koszyczek - mówiła reporterowi Strefy FM Halina Derach, przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń. - Naszą specjalnością jest jajko pod różną postacią. Muszą być pisanki ręcznie malowane i oczywiście cudowne ciasta – mazurki są u nas najlepsze.
- U nas dominują dziś ciasta, jajka, wędlinki i nalewki – powiedziała z kolei Grażyna Pabich, przewodnicząca KGW Lubień (gm. Rozprza).
- Babki piaskowe, mazurek herbatnikowy z marmoladą, dwa mazurki waflowe, mazurek śliwkowy, ciasteczka, pasztet z żurawiną, rolada serowa z pieczarkami, rolada szpinakowa z łososiem, pieczeń rzymska z jajkiem – tak wielkanocne dania przygotowane przez uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Szydłowie prezentowała Dominika Kozub. – Najwięcej czasu pochłonęła chyba dekoracja tego wszystkiego.
- Dobrze, że nasze panie pielęgnują tradycję – podsumował Stanisław Cubała, starosta naszego powiatu. – Ukłon dla pań, bo naprawdę się narobiły.