ARTYKUŁ SPONSOROWANY

3 praktyczne pomysły na prezent dla chorego w szpitalu

Środa, 24 czerwca 2020
Choroba przychodzi niespodziewanie i diametralnie zmienia życie człowieka. Osoby, które trafiają do szpitala potrzebują wsparcia bliskich. Aby poprawić samopoczucie pacjenta, można podarować mu prezent i to najlepiej taki, który będzie praktyczny. Najlepiej postawić na Fresubin.
3 praktyczne pomysły na prezent dla chorego w szpitalu

Fresubin to rodzaj żywienia klinicznego w postaci diet doustnych typu drink do picia lub deseru do spożycia łyżeczką, będący skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, witamin, makro i mikroelementów w niewielkiej objętości. Diety Fresubin są pomocne w sytuacji, gdy nie można dostarczyć standardowo przyjmowaną dietą odpowiedniej ilości energii, białka i składników odżywczych nadmiernie utraconych podczas terapii czy rekonwalescencji. Całą gamę produktów znajdziecie na stronie internetowej MojFresubin.pl.

 

Dla pacjenta onkologicznego

 

Większość chorujących na nowotwory ma problemy z jedzeniem. Brak apetytu, nudności, wymioty, trudności ze spożywaniem posiłków przyczyniają się do utraty masy ciała i osłabienia organizmu. Niedożywienie sprawia, że organizm chorego nie jest wystarczająco silny, by walczyć w chorobą, a pacjent gorzej znosi uboczne skutki leczenia. Właśnie z tego powodu dieta przy chorobach nowotworowych jest niezwykle ważnym aspektem terapii. Jadłospis pacjentów onkologicznych powinien uwzględniać większe zapotrzebowanie chorego na energię i białko. W czasie choroby nowotworowej może być ono zwiększone nawet o 50% w stosunku do osoby zdrowej tej samej płci i w tym samym wieku. Kolejnym ważnym składnikiem diety pacjentów onkologicznych są kwasy omega-3, w szczególności kwas EPA (eikozapentaenowy), który poprawia skuteczność chemioterapii i wpływa korzystnie na odporność. Idealnym rozwiązaniem jest Supportan DRINK, czyli żywność medyczna dedykowana dla pacjenta onkologicznego do stosowania podczas całego okresu choroby i powrotu do zdrowia. Supportan Drink to dieta wysokokaloryczna dzięki czemu przywraca siły i energię do walki z chorobą; o ponadto zapobiega utracie masy mięśniowej i ma wysoką zawartość kwasów omega-3.

 

Dla seniora

 

Jednym z problemów dotyczących osób starszych jest brak apetytu. Niechęć do jedzenia powoduje osłabienie organizmu, a to może prowadzić do niedożywienia. Pomocą może okazać się żywość specjalnego przeznaczenia medycznego, która zapewnia prawidłowe zbilansowanie diety, wysoką energetyczność i uzupełnienie codziennych posiłków w niezbędne składniki odżywcze, w tym niezwykle potrzebnego osobom starszym białko. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że następstwa niedożywienia są bardzo poważne. Przede wszystkim pojawia się spadek masy ciała, osłabienie siły mięśniowej i sprawności psychomotorycznej oraz zaburzenia trawienia, wchłaniania, zwolnienie perystaltyki jelit, co w efekcie skutkuje wyniszczeniem organizmu.

 

Seniorzy, którzy mają problemy z żywieniem, powinni sięgnąć po Fresubin Protein Energy DRINK. Produkt ten pomaga pokryć dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu, dostarczając pełnowartościowego białka oraz zapewniając odpowiednie ilości witamin i minerałów w wygodnej i łatwej do podania postaci napoju mlecznego.

 

Dla pacjenta neurologicznego

 

Niedożywienie stanowi także ogromny problem wśród osób cierpiących na choroby neurologiczne. Stopień odżywienia organizmu jest jednym z ważnych czynników, mających wpływ na rokowanie w leczeniu chorych neurologicznych.

 

Niedobory składników pokarmowych, minerałów i witamin u chorych na przewlekłe choroby neurologiczne mogą wystąpić na skutek przebiegu schorzenia. Przykładowo u osób po przebytym udarze nawet dwukrotnie zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne i białkowe.

 

Konieczne jest zatem kompensowanie braków i rozszerzenie diety o pełnowartościowe białko. U pacjentów z problemami neurologicznymi pojawiać się mogą także trudności w przyjmowaniu pokarmów wynikające z problemów z gryzieniem i połykaniem. Integralną częścią terapii pacjentów z chorobami neurologicznymi powinno być leczenie żywieniowe. U części pacjentów może pojawić się problem dysfagii, czyli zaburzenie w procesie połykania. U pacjentów neurologicznych jako uzupełnienie diety powinny zostać wprowadzone specjalistyczne preparaty odżywcze o wysokiej zawartości białka i energii.


Zainteresował temat?

1

0


Zobacz również

reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat