Pięć uli znajduje się na dachu galerii Focus Mall w Piotrkowie. Mieszkające tam pszczoły dobrze przetrwały tegoroczną zimę. W poniedziałek przeprowadzono pierwszą wizytę gospodarska.
Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej w Wolborzu już gotowy. W sobotę (5 grudnia) dokonano odbioru technicznego.
Nowoczesny sprzęt dotarł do Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej w Wolborzu. Dzięki temu młodzi pszczelarze będą mogli się profesjonalnie przygotować do swojego przyszłego zawodu.
Ćwierć miliona pszczół zamieszkujących dach piotrkowskiego Focusa wykonało kawał dobrej roboty. W poniedziałek odbyło się kolejne już w tym roku miodobranie.
Poseł Prawa i Sprawiedliwości Grzegorz Lorek przekazał do magazynu żywności grupy Widzialna Ręka miód od piotrkowskich pszczelarzy. Polityk dziękował wolontariuszom za ich pracę i prosił piotrkowian o wspieranie inicjatywy oraz lokalnego biznesu.
Piotrkowski Miód Wielokwiatowy, dzięki staraniom samorządu powiatu piotrkowskiego i lokalnych pszczelarzy, został wpisany na listę produktów regionalnych i tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Już 6 grudnia restauracja Miód i Wino zaprasza wszystkich fanów pysznego jedzenia na premierę nowej karty.
Znajdziecie w niej coś słodkiego, coś dla smakoszy ryb, a przede wszystkim dla tych, którzy chcą spróbować czegoś oryginalnego!
Przed południem w Rynku Trybunalskim rozpoczęło się Piotrkowskie Święto Miodu. Pszczelarze zebrali się na Starówce, by przemaszerować do kościoła akademickiego Panien Dominikanek, gdzie odprawiona została uroczysta msza święta.
W najbliższą niedzielę (21 lipca) w Rynku Trybunalski odbędzie się V Piotrkowskie Święto Miodu. Obchody rozpoczną się korowodem pszczelarzy, który przejdzie ze Starówki do kościoła akademickiego Panien Dominikanek, gdzie o godz. 11.30 rozpocznie się msza święta w intencji pszczelarzy, po której zaplanowano wykład na temat leczniczych właściwości propolisu.
W niedzielę (14 lipca) gośćmi honorowymi tomaszowskiego Skansenu będą... pszczoły. Na wszystkich gości czekać będzie pszczelarz Rafał Goworek, który opowie o swojej pasji, dzieląc się wiedzą nabytą przez ponad 20 lat hodowli pszczół.