TERAZ12°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

N

Z Neapolu do Nowego Jorku, czyli podróże pizzy

śr., 10 kwietnia 2019 12:48
Pizza powstała we Włoszech, lecz serwuje się ją na całym świecie i to w różnym wydaniu. Jedną z najciekawszych a zarazem najsmaczniejszych jest pizza nowojorska, która różni się nieznacznie od tej klasycznej ze słonecznej Italii. I nie chodzi tutaj o grubość ciasta. Jak powstała i gdzie te różnice? Odpowiedzi w poniższym tekście.
Zdjęcie

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

Włoskie korzenie pizzy sięgają Neapolu z połowy XIX wieku, gdzie powstała na część królowej Małgorzaty II Sabaudzkiej. Do USA trafiła nie wiele później, gdyż na przełomie XIX i XX wieku, wraz z włoskimi imigrantami. Wybrzeże wschodnie i Nowy Jork okazały się mekką dla wszystkich Włochów szukających lepszego życia w USA. Pierwszą pizzerie otworzył Gennaro Lombardi w 1887 roku, która na początku była tylko sklepem spożywczym, ale po 8 latach działalności otrzymał on licencje na sprzedaż pizzy. Było imigrantem z Neapolu, więc sztuka przyrządzania włoskich placków miał opanowaną do perfekcji. Duża, 45 centymetrowa pizza kosztowała 5 centów, ale nawet taka kwota była za wysoka dla klasy robotniczej, dlatego też Lombardi postanowił podzielić pizzę i sprzedawać ją na kawałki. Stąd właśnie wziął się nowojorski slice. Ta forma bardzo szybko się przyjęła nie tylko w USA, ale także w innych państwach. Nawet w Polsce można kupić slice’a w Piotrkowie Trybunalskim oraz innych miastach.

 

Drobne różnice

 

Jak już zostało wcześniej wspomniane, pizza nowojorska różni się trochę od tej klasycznej, włoskiej. Głównie jest to zauważalne w cieście, ale nie chodzi o jego grubość. Pizza z Neapolu ma twarde i chrupiące ciasto, gdy ta pochodząca z „Wielkiego Jabłka” jest elastyczna i miękka. Tylko jej ranty są chrupiące, dzięki temu łatwo się ją zgina wpół. A po co to w ogóle robić? A po to, aby by nie wyciekły z niej sos ani oliwa. W ten sposób zachowujemy cały smak placka zyskując przy tym duży komfort jedzenia. To jednak nie jedyna różnica. Mówi się, że pizza nowojorska jest tak wyjątkowo smaczna przez minerały, które występują w tamtejszej wodzie. Jeżeli chodzi o dodatki to są bardzo podobne do tych w klasycznej. Im mniej tym lepiej, ale powstają w Nowym Jorku również pizze z bardzo nietypowymi składnikami jak np. tacos. Jeżeli masz ochotę spróbować prawdziwej nowojorskiej pizzy to zamów ją poprzez stronę PizzaPortal.pl. W Warszawie i Krakowie oraz kilku innych miastach popularna jest sieć New York Pizza Department.

Reklama

Podsumowanie

    reklama
    reklama

    Dla Ciebie

    12°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio