Od rana w kościołach naszego regionu spory ruch. W Wielką Sobotę bowiem, jak nakazuje tradycja, święcimy pokarmy w koszyczkach. Znany od wieków zwyczaj niezmiennie przyciąga wiernych do piotrkowskich kościołów.
Słoneczna pogoda spowodowała, że pokarmy święcono także przed kościołami.
Zestaw potraw wchodzących w skład święconki:
• jaja (symbol nowego życia) w postaci kolorowych pisanek, kraszanek;
• baranek (dawniej formowany z masła lub ciasta) w specjalnych formach, później cukrowy i z chorągiewką z napisem Alleluja lub z czekolady, symbolizujący zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa;
• sól kuchenna (która miała chronić przed zepsuciem);
• chleb;
• wędliny;
• chrzan;
• miód;
• pieprz;
• babka wielkanocna
• masło
Koszyk, najczęściej z wikliny, przystraja się listkami bukszpanu lub borowiny.
Jeśli prześlecie do nas na kontakt@epiotrkow.pl swoje pięknie wystrojone koszyczki, to chętnie opublikujemy zdjęcia.
Komentarze 37