TERAZ1°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Tłusto i słodko. Ile pączków zjecie?

A.Wolski
Artur Wolski czw., 28 lutego 2019 07:01
W czwartek 28 lutego, na 52 dni przed Wielkanocą, obchodzimy tłusty czwartek. Niektórzy z nas zjedzą dziś mnóstwo pączków. Podobno tak każe tradycja.

A jak się przygotowuje te smakołyki? - My robimy tradycyjną metodą, tak jak robiło się to przez lata. Żadnych polepszaczy. Bardzo ważne jest też nadzienie. Mamy pączki z wiśnią, staropolskie, z różą i nowość - z jagodą kamczacką – wyjaśnia Kamil Migdał z piotrkowskiej Cukierni Migdał.

 

Korzenie tłustego czwartku sięgają czasów antycznych. Tłusty czwartek, nazywany także „tłustym dniem", był czasem, kiedy żegnano zimę i świętowano nadejście wiosny. Tego dnia na stołach stawiano różnego rodzaju tłuste potrawy, w tym mięsa oraz wypieki z ciasta chlebowego, nadziewanego słoniną, które popijano winem.

 

Dziś na polskich stołach w tłusty czwartek królują pączki z marmoladą lub innym słodkim nadzieniem oraz faworki, nazywane także chruścikami.

Podsumowanie

    Komentarze 20

    reklama

    Dla Ciebie

    1°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio