TERAZ8°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Mistrz kuchni gotował w ZSP 4

A.Stańczyk
Aleksandra Stańczyk sob., 1 marca 2014 08:52
Przegrzebki podane na kalafiorowym puree z wanilii. Potem kaczka z pianką z ziemniaków i chrzanu. Na deser gruszka w winie. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Piotrkowie (ul. Sienkiewicza) odbyły się w piątek warsztaty kulinarne, które poprowadził Rafał Wronka.
Autor: fot. A. Stańczyk

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

- Dzisiaj zaczynamy pilotażowy program, którego jestem autorem. Ma on na celu pokazanie młodzieży różnicy pomiędzy tym, co widzą na co dzień, czego uczą się na co dzień, a rzeczywistością i pewnymi standardami, które panują na całym świecie – mówił Wronka. - Chciałbym, aby takich spotkań było więcej, aby program rozprzestrzenił się na skalę wojewódzką bądź też ogólnopolską. Nie jest to jednak zależne tylko ode mnie. W ten pierwszy – pilotażowy program włożyłem bardzo dużo pracy.


Szef kuchni, choć ma tylko 26 lat, ma już sporo sukcesów na swoim koncie. Rafał Wronka pochodzi z Piotrkowa, tutaj też chodził do szkoły. W rodzinnym mieście rozpoczęła się jego przygoda z profesjonalnym gotowaniem i gastronomią, po czym wyjechał do Irlandii, tam pracował kilka lat w 4- i 5-gwiazdkowych hotelach. Odbył także praktykę w jednym z norweskich hoteli. Od 2 lat jest „executive chef” w jednej z dużych sieci restauracji w Londynie. W 2013 roku po raz pierwszy pojawił się w przewodniku “Michelin “ z prestiżowym wyróżnieniem” 3 sztućców”. W 2014 roku dostał wyróżnienie „4 kompletów sztućców” jako jeden z najmłodszych polskich szefów kuchni.

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 8

    ~ja (gość)

    20.03.2014 18:20

    http://travel.michelin.com/web/destination/Great_Britain-London/restaurant-Hampshire_Hog-227_King_St
    Abstrahując od tego, że sztućce nie są za jedzenie, na stronie Michelin widać dokładnie, że takowych oni nie mają wcale.
    Dla bardziej dociekliwych drugi link potwierdzający, że ten "mistrz" tam pracuje i jako kto. http://www.thehampshirehog.com/about-us/


    ~me (gość)

    20.03.2014 16:14

    Ależ ten chłopak ma tupet to magiczne miejsce to pub "The Hampshire Hog w Hammersmith gdzie pracuje jako szef kuchni nie żaden Executive chef. Szefuje od października a nie jak opowiada od 2 lat. Po co on opowiada bajki o gwiazdkach michelin. Czemu nikt nie weryfikuje takich informacji.szkoda gadać.


    ~ja (gość)

    20.03.2014 15:26

    Rafał jak zwykle bajki umie opowiadać. Czemu nie podał nazwy tej wspaniałej restauracji. To taki kucharski Nikodem Dyzma


    mol

    03.03.2014 10:57

    Dlaczego na epiotrkow.ru nie ma ani słowa o obchodach Żołnierzy wyklętych? Czyżby slogan "cała prawda o regionie" przejęli po TVN-e?


    ~jaki (gość)

    02.03.2014 09:15

    w przypadku Rafała zawsze najważniejszy był PR


    reklama

    Dla Ciebie

    8°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio