Artykuł zewnętrzny
Dożynki to mix tradycji ze znakomitą zabawą. Przynajmniej takie są dożynki wojewódzkie. Tegoroczne odbędą się już 18 sierpnia w Spale koło Tomaszowa Mazowieckiego. Poczęstujemy się świeżym chlebem wypieczonym z tegorocznych zbiorów, będziemy podziwiać wieńce dożynkowe, poznamy kulinarne smakowitości z całego województwa. A wieczorem gwiazdy: Oskar Cyms i Dawid Kwiatkowski.
Zaczynamy o godz. 11 polową mszą świętą w kościele pw. Matki Bożej Królowej Polski. Po niej kolorowy korowód, obrzędy i rozstrzygnięcie konkursów na najpiękniejszy wieniec, kulinarne inspiracje Łódzkiego oraz Bitwa Regionów. Bawimy się, jemy i poznajemy region w strefach dla dzieci, handlowej, wystawców i kulinarnej. I tak do wieczoru, bo od godz. 19.00 szalejemy pod sceną.
Na dożynki łatwo będzie dojechać, bo Łódzka Kolej Aglomeracyjna zapewnia dodatkowe połączenia z Łodzi i Tomaszowa. Dodatkowo uruchomiony zostanie specjalny pociąg powrotny, który zapewni możliwość dojazdu do Łodzi po koncertach - odjazd ze Spały o godz. 23.00.
O atrakcjach województwa łódzkiego można teraz dowiedzieć się w Punkcie Informacji Turystycznej, który został otwarty przy al. Piłsudskiego 12 w Łodzi. To tutaj turyści przekonają się, że warto podróżować po Łódzkiem. Punkt jest otwarty 7 dni w tygodniu. Od poniedziałku do piątku w godz. 9 - 17, w sobotę 10 - 18, a w niedzielę 10 - 16. Można tu dostać m.in. bezpłatne foldery, ulotki, książki i mapy.
Żeby zachować atrakcyjność regionu, Zarząd Województwa na ochronę środowiska przeznaczył w sumie 360 mln zł. Powstaną panele fotowoltaiczne, pompy ciepła, małe elektrownie słoneczne, ocieplone budynki i instalacje do recyklingu odpadów. Pierwsze umowy już są podpisywane. Na resztę pieniędzy zostały ogłoszone konkursy.
Na duże wsparcie mogą liczyć przedsiębiorcy, którzy wiedzą jak unowocześnić swoje firmy. Ruszył konkurs unijny, w którym do wzięcia jest 30 mln zł. Mikro, mali i średni przedsiębiorcy mogą dostać po milionie złotych na zastosowanie nowych technologii albo pomysłów własnych lub nabytych. - Nie ma się czego bać. Warto sięgać po wsparcie i unowocześniać się – przekonuje Dominika Wawrzyniak-Gawrysiak z firmy cukierniczej, która sięgnęła pod wsparcie w poprzedniej edycji i usprawniła produkcję pączków, które są bardziej fit.