TERAZ22°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Króluje na wigilijnym stole

P.Kwiatkowski
Paweł Kwiatkowski czw., 24 grudnia 2015 11:38
Tradycją świąteczną jest karp, król wigilijnego stołu. Jedna ryba, a wiele przepisów. Jaki jest ten idealny? Najlepszy?
Zdjęcie

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

W poszukiwaniu wyjątkowego przepisu udaliśmy się do Kuby Wolskiego – Naszym nominalnym przepisem jest karp, którego oczywiście po wcześniejszym przygotowaniu do marynowania, wyczyszczeniu, okładamy ściętymi skórkami z cytryny, które wyciskamy na mięso karpia żeby te wszystkie olejki eteryczne przedostały się do mięsa. Następnie układamy na nim zmiażdżone gałązki świeżego tymianku. Tak zamarynowanego karpia wkładamy przynajmniej na 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia rozgrzewamy w rondelku masło klarowane, do którego wrzucamy ziele angielskie. Wtedy w sowitej ilości masła po wcześniejszym obtoczeniu karpia w mące (najlepiej nie pszenicznej, na przykład mące żytniej, która jest dużo zdrowsza niż pszeniczna) – smażymy. Oczywiście smażymy na złoty kolor, nie dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony. Następnie wyjmujemy go i wsadzamy do pieca na 160 stopni Celsjusza, na pół godziny. Ten karp najlepiej smakuje podany z musem chrzanowym. Mus chrzanowy możecie sobie Państwo również przygotować sami. Wystarczy wymieszać chrzan tarty z majonez z odrobiną soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Nakładacie ten mus chrzanowy na karpia. I mam nadzieję, że będzie Państwu smakowało – prezentuje Kuba Wolski z Soul Food Bistro.

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 1

    ~józek z koziej wólki (gość)

    25.12.2015 20:31

    Nie ma jak ryby. Są zdrowe i smaczne. Dlatego jedzenie wigilijne jest o wiele bardziej atrakcyjne niż to oparte na mięsie, serwowane w następnych dniach. A już śledziki w różnej postaci to po prostu rozkosz dla podniebienia.


    reklama

    Dla Ciebie

    22°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio