TERAZ7°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

N

Herbata i jej prozdrowotne właściwości

śr., 19 grudnia 2018 10:13
Obecnie pijane są nie tylko herbaty czarne, ale również zielone, czerwone czy białe. Historia każdej z tych herbat zaczęła się oczywiście w Chinach – pierwsze wzmianki na ten temat można znaleźć w zapiskach pochodzących z V wieku przed naszą erą. Pierwszy najważniejszy dokument dotyczący herbaty i jej prozdrowotnych właściwości powstał w VIII wieku, a jego autorem był Lu Yu. Ten buddyjski kapłan miał szeroką wiedzę o herbacie, którą potwierdzają współczesne badania.
Zdjęcie

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

Właściwości herbaty czarnej


Herbata czarna jest niezwykle popularna na całym kontynencie europejskim. Cechuje się wyrazistym, mocnym smakiem i aromatem. W sprzedaży jest zarówno klasyczna herbata czarna, jak i mieszanki aromatyzowane, np. Earl Grey czy Masala Chai. Na półkach sklepowych można znaleźć także herbaty czarne z owocami tropikalnymi czy wanilią, więc każdy może znaleźć coś dla siebie – dokładne informacje dostępne są na stronie herbata.info.

 

Czarna herbata może skutecznie zastąpić kawę, ponieważ w jednej filiżance odpowiednio przygotowanego naparu znajduje się od 50 do 90 mg kofeiny. Największe ilości kofeiny zawiera herbata Assam. Napar ma działanie pobudzające, ale w przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje z organizmu magnezu czy żelaza.

 

Herbata biała i zielona


Te dwa rodzaje herbat cieszą się rosnącą popularnością. Herbata biała pozytywnie oddziałuje na system odpornościowy organizmu i wspiera walkę z wirusami czy bakteriami. Co więcej, znajduje się w niej fluorek, który zapobiega osadzaniu się płytki nazębnej, odpowiadającej za powstawanie próchnicy.

 

Herbata zielona zawiera silne antyoksydanty, które zapobiegają rakowi przełyku. Znajdujące się w niej związki hamują wzrost komórek rakowych, a do tego pozwalają skutecznie unormować poziom cholesterolu. Zapoznaj się także z artykułem "Zielona herbata i jej wpływ na zdrowie – 4 mało znane fakty!".

 

Herbata czerwona


Herbata czerwona, nazywana także Pu-Erh, uważana jest za zabójcę tłuszczu. Ma właściwości przyspieszające metabolizm i zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Oprócz sodu, żelaza czy potasu znajduje się w niej także magnez, fluor, cynk, wapń czy miedź. Skutecznie gasi pragnienie, zawiera mniej garbników niż herbata czarna, a do tego nie ma żadnych kalorii. Nazywana jest również herbatą młodości, ponieważ opóźnia procesy starzenia organizmu.

 

Reklama

Podsumowanie

    reklama
    reklama

    Dla Ciebie

    7°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio