TERAZ 6°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Umiarkowana
reklama

Gdzie w Piotrkowie na kebab?

M.Jaron
M.Jaron pt., 26 sierpnia 2016 12:03
Z kurczakiem, baraniną, cielęciną, na cienkim i grubym cieście, w naleśniku, tortilli, chlebku pita czy w bułce. Wcześniej były zapiekanki, ale kebab odebrał im miano najpopularniejszego fast foodu w Polsce, a już na pewno w Piotrkowie. I choć danie pochodzi z Bliskiego Wschodu, wiele osób pół żartem, pół serio nazywa je naszym daniem narodowym.
Zdjęcie

Czym właściwie jest kebab (czy jest jeszcze ktoś, kto nie wie)? W Polsce słowo oznacza głównie danie kuchni tureckiej w postaci baraniny, choć może być to również mięso cielęce lub drobiowe, skrawanej z rożna i podawanej w tortilli czy arabskim chlebku.

Polacy -  także piotrkowianie - chętnie je kupują i jedzą. Na logikę - gdyby nie było popytu, w Piotrkowie nie byłoby aż tylu lokali. W obrębie samego dworca działają aż trzy.

- W każdym kraju jest inaczej. W zależności, czy robią go Libańczycy czy Arabowie. Na pewno osoby, które poprzyjeżdżały z tamtych krajów do Polski, pootwierały ten interes jako pierwsze. Ta duża popularność u nas w kraju trwa może od 10 lat - mówi Karina Piotrowska, właścicielka jednego z piotrkowskich barów z kebabem.

Na czym polega sukces tej potrawy? Cóż, najpewniej na tym, że jest tani, szybki w przygotowaniu i można się nim najeść. Jasne, ktoś powie, że można najeść się też obiadem w stołówce... Ale obiadu w stołówce nie można wygodnie wziąć w rękę i zabrać ze sobą, żeby zjeść w pośpiechu. W samym Piotrkowie lokali z kebabem można znaleźć kilkanaście. Są rozrzucone po całym mieście. Późnym wieczorem są pełne - nie brakuje zarówno zwykłych klientów, jak i wygłodniałych imprezowiczów.

Fenomenu barów z kebabem nie sposób nie dostrzec. Stąd pytanie: gdzie, Waszym zdaniem, można zjeść najlepszy kebab? Zachęcamy do dyskusji w komentarzach.

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 128

    reklama

    Dla Ciebie

    6°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio