Pyszne ciasta, podroby, świeża dziczyzna, a także sałatki - to tylko niektóre kulinarne propozycje, z jakich można było skorzystać dziś (26.03.2023) w Proszeniu (gm. Wolbórz). Na stołach nie brakowało też rękodzieła, np. ręcznie robionych zajączków, kurczaczków, czy pisanek. Były też piękne obrazy.
Chociaż do świąt wielkanocnych jeszcze trochę czasu, to my czujemy ich atmosferę już teraz. Tu w Proszeniu można ich posmakować, bo przecież łączą się one z wielką tradycją kulinarną. Na powitanie panie z koła gospodyń wiejskich w Goleszach częstują tradycyjną dla regionu wolborskiego zupą chrzanową. Wszyscy podkreślają, że są nią zachwyceni. Poza tym zorganizowaliśmy też warsztaty tworzenia palm wielkanocnych, ozdób. Nie zapomnieliśmy też o najmłodszych, a dowodem na to są przejazdy bryczką - powiedział Piotr Wojtysiak, starosta powiatu piotrkowskiego.
W takiej formie i w tym miejscu jarmark odbywał się po raz pierwszy. Wiele wskazuje jednak na to, że może stać się to tradycją.
Ten jarmark jest okazją, aby zaprezentować walory powiatu piotrkowskiego. Dzisiaj wśród potraw mamy zupę chrzanową, więc warto przypomnieć, że nasza gmina przed wojną słynęła z najlepszego chrzanu. To rzecz jasna nie wszystko, jest kolorowo, a wystawcy zadbali o to, byśmy mogli zakupić piękne rzeczy na nasze wielkanocne stoły. To ważne żeby młodzi ludzie zapoznawali się z naszą tradycją - dodał Andrzej Jaros burmistrz Wolborza.
Skoro wszyscy tak bardzo zachwalają zupę chrzanową, postanowiliśmy poznać jej historię i sprawdzić jak jest ona przyrządzana. Posłuchajcie:
Jarmark Wielkanocny w Proszeniu zakończył się o 18.00.